Semnele de circulaţie din Bucureşti, înlocuite de "mica înţelegere". Haos pentru şoferi şi pietoni: "E un graffiti, nu zebră"
Capitala a rămas fără semne de circulaţie. Într-un singur sector lipsesc aproape 3.000 de indicatoare importante precum cele de trecere de pietoni, cedează trecerea sau stop. Cele care sunt totuşi montate sunt extrem de vechi şi abia se mai văd. Primăriile de sector au alocat milioane de lei pentru a aduce din nou regulile rutiere în trafic.
De Andreea Milea la 08.03.2022, 21:59"E destul de greu pentru că nu se văd şi nici marcajele nu se văd cum trebuie. Atunci trebuie să fii foarte atent. Prioritate de dreapta, la mica înţelegere", spune un şofer. La mica înţelegere circulă şi şoferii, şi pietonii în Capitală. În multe intersecţii şi pe străzi semnele de circulaţie sunt deteriorate, şterse, sau chiar lipsesc cu desăvârşire.
Mii de semne de circulaţie lipsă în Bucureşti
De pe străzile din Sectorul 2 al Capitalei lipsesc peste 2.000 de semne de circulaţie, iar o parte dintre cele care sunt în teren abia dacă se mai văd. În paralel, pe unele porţiuni de drum ar fi trebuit să fie marcate treceri de pietoni. Însă acestea nu există; este montat doar semnul de circulaţie. "Am văzut şi (n.r. semne de circulaţie) şterse şi rupte, îndoite, acoperite de pomi", spune un bucureştean. "Abia le distingi. Sunt nevopsite", se plânge un altul.
La pas prin oraş, nu există intersecţie fără astfel de probleme. Pe Strada Salcâmilor, de exemplu, semnul de trecere de pietoni este imposibil de văzut. A căzut la baza stâlpului şi este vandalizat. În acelaşi timp, semnul de cedează trecerea este complet şters.
- Amenzi de până la 1.000 de lei pentru neplata taxei de parcare. Poliţiştii din Târgu Jiu sunt ajutaţi de o...
- Noi sancţiuni pentru şoferii teribilişti. Permis suspendat şi amendă pentru cei care fac drifturi pe stradă sau...
- Un nou act obligatoriu pentru cei care îşi vând maşina. Cumpărătorul va putea cere banii înapoi dacă nu îl...
"Minunat, pot să spun că sunt foarte lizibile. Se înţeleg foarte bine. Nu aş putea să spun exact ce reprezintă, poate să fie o sculptură antică", spune un trecător, ironic. "Trecerea de pietoni. Ăsta este un graffiti, nu e trecere de pietoni. Trecerea de pietoni e un pic din zebră, a mai rămas pe acolo. Nu s-ar zice, dar dacă eşti foarte atent poţi să înţelegi că ceva a fost pe vremuri".
Riscul de accidente rutiere creşte în Capitală
Şi în sectorul 6 pe o singură arteră lipsesc semne de circulaţie importante: sensul unic şi cel pentru trecere de pietoni. Pe o altă stradă nu există semnele de obligatoriu la stânga şi obligatoriu la dreapta. Primăria Sectorului 2 a alocat 5 milioane de lei pentru a cumpăra noi indicatoare iar Primăria Sectorului 6, 1 milion de lei.
"Vina pentru numărul mare de accidente este lipsa semnelor de circulaţie. Sunt mii de semne de circulaţie lipsă: cedează trecerea, stop, trecere de pietoni şi alte asemenea care lipsesc", declară Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. "Avem foarte multe indicatoare de tipul cedează trecerea care lipsesc. În plan avem peste 2000 de indicatoare de montat", afirmă Larisa Bîrsan, şef birou mobilitate urbană Sector 6.
Sesizări de la Brigada Rutieră privind lipsa marcajelor
Brigada Rutieră a trimis aproape o mie de sesizări primăriilor privind lipsa marcajelor. "Au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 91.000 de lei", spune Andra Arsintescu, purtător de cuvânt Brigada Rutieră. Anul trecut, 17 oameni au fost răniţi în accidente rutiere produse din cauza semnalizării incorecte.