Video Un nou act obligatoriu pentru cei care îşi vând maşina. Cumpărătorul va putea cere banii înapoi dacă nu îl primeşte
Nicio maşină rulată nu va mai putea fi vândută fără un certificat care să ateste numărul real de kilometri pe care i-a parcurs. Este propunerea unor parlamentari, care vor să evite situaţiile în care oamenii care au cumpărat un autoturism la mâna a doua s-au trezit apoi că una li s-a spus şi alta e în realitate. Iar dacă se dovedeşte că nu e real kilometrajul, vor avea dreptul de a anula contractul.
Proiectul de lege i-a împărţit pe şoferi în două tabere. "O mare prostie", cred unii, iar alţii spun că "sunt alte probleme în România. Vor fi în continuare samsari". "Aşa vindem maşini, dăm kilometri şi nu facem nimic", oftează un şofer, în vreme ce o femeie susţine că e "o idee bună. Aşa trebuie, să fim corecţi".
Certificatul care atestă că maşina nu are kilometrajul măsluit
Practic, înainte să ne vindem maşina, mai facem un drum şi pe la Registrul Auto pentru un certificat care să ateste că nu avem kilometrajul măsluit. Conform proiectului de lege, mecanicii auto ar putea fi obligaţi, de fiecare dată când mergem cu maşina în service, chiar şi pentru o operaţiune simplă, cum ar fi schimbarea uleiului, să noteze în platforma electronica a registrului auto câţi kilometri avem la bord, dar şi seria de şasiu.
Nu sunt prevăzute sancţiuni pentru cei care vând maşina fără acest certificat, însă cumpărătorul ar urma să aibă apoi dreptul să anuleze contractul de vânzare-cumpărare şi să-şi ia banii înapoi. "Dacă consideră şi cumva informaţiile pe care i le-a prezentat în primă instanţă cel care îşi vinde autovehiculul nu sunt reale, cu siguranţă are dreptul să facă acest lucru. E un document obligatoriu, să spunem aşa", a declarat Toma Petcu, iniţiator, senator PNL.
- Cod Rutier 2022. Un şofer a rămas fără permis pentru 420 de zile. Poliţia Română explică modul în care se...
- Hoțiile cu mașini închiriate. Multe sunt dezmembrate și vândute ca piese second-hand, ori vândute cu acte false
- Ce înseamnă pentru şoferi plafonarea tarifelor RCA? Asigurătorii critică decizia
"Aş vrea să îmi fie mai uşor să vând sau să cumpăr o maşina, şi nu mai dificil. Dacă aş fi cumpărător, probabil aş avea mai mare încredere într-un vânzător care îmi prezintă din proprie iniţiativă, dar nu cu caracter obligatoriu, vreun document care să ateste din partea RAR-ului kilometrajul", mărturiseşte Dan Barbu, jurnalist auto.
Şoferii vor putea obţine certificatul gratuit
Deşi în expunerea de motive apare că certificatul se emite contra cost, iniţiatorii spun altceva. "Nu este prevăzută niciun fel de taxare. O să prindem în mod expres şi la Camera Deputaţilor ca să se prevadă acest lucru", afirmă Toma Petcu. "Aşa ceva există deja şi e gratis. Este vorba despre un raport pe care poţi să îl obţii gratuit să vezi toate intrările pe care o maşină din România le-a avut la o staţie de ITP. Vorbim de aplicaţia RAR-ului", explică Dan Barbu.
Pedepse severe pentru cei care înşeală cumpărătorii auto
În plus, cei care măsluiesc kilometrajul maşinii ar putea să devină infractori dacă legea trece. Pedepsele pentru ei sunt între o lună şi un an de închisoare. La fel şi pentru cei care circulă cu un odometru defect.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰