Comparaţii între bugetele avute la dispoziţie de copii, pentru rechizite, înainte de noul an şcolar
În România contrastelor, şcoala începe diferit la sat şi la oraş. Cu aceleaşi emoţii, dar cu pretenţii diferite. În timp ce unii elevi îşi fac ghiozdanul cu rechizite împrumutate, alţii îşi fac liste de cumpărături cu haine în vogă şi gadgeturi inteligente.
De Mădălina Iacob la 04.09.2019, 22:00În România contrastelor, şcoala începe diferit la sat şi la oraş. Cu aceleaşi emoţii, dar cu pretenţii diferite. În timp ce unii elevi îşi fac ghiozdanul cu rechizite împrumutate, alţii îşi fac liste de cumpărături cu haine în vogă şi gadgeturi inteligente. Peste o mie de lei ajung să plătească părinţii din Capitală, de exemplu, ca să îşi ştie copiii mulţumiţi. Urmăriţi un nou material din seria Înapoi la Şcoală.
Emoţia reîntoarcerii la şcoală nu se măsoară în teancuri de rechizite noi. E lecţia pe care Casian a învăţat-o în familie. Trece în clasa a cincea şi nu are nevoie de mult ca să se bucure de noul capitol ce i se deschide în faţă.
Mama sa i-a cumpărat câteva haine noi, mai multe caiete şi creioane colorate. Restul rechizitelor - fie le-a păstrat de anul trecut, fie le-a primit de la prieteni. Aşa cum fac cei mai mulţi elevi de la sate la început de an şcolar.
Casian Baciu, elev: Această bluză şi aceste două perechi de pantaloni sunt noi. La nivel de rechizite, ce se poate folosi, ce e cât de cât în stare bună, refolosim pentru că ştim foarte bine că preţurile nu sunt foarte mici
O mentalitate care îi ajută nu doar să facă economii, ci mai ales să înţeleagă adevărata valoare a lucrurilor. Chiar şi aşa, cheltuielile familiei depăşesc 200 de lei, pentru cele câteva rechizite noi.
Rodica Baciu, mama lui Casian: 70, 80 de lei pe un penar utilat este destul de mult pentru unii. Din păcate, ne uităm la televizor şi vedem că mulţi părinţi nu îşi trimit copiii la şcoală. Cred că din acest motiv, mulţi şi-ar dori, dar nu au posibilitatea
În schimb, la oraş, aceleaşi emoţii, alte pretenţii. Pentru că aici moda este cea care dictează.
Matei Sandu, elev Bucureşti: Am o listă foarte lungă de cumpărături, pentru că este 2019 şi în 2019 trebuie să cumpărăm cât mai multe lucruri ca să fii cool şi în trend. Am 11 ani şi ştiu ce înseamnă cool la vârsta mea. Înseamnă să fii îmbrăcat frumos, să fii pe trend, adică să îţi cumperi nişte haine care se poartă acum
Chiar dacă suntem într-un magazin din Capitală, să ştiţi că pachetele de rechizite diferă foarte mult, de la copil la copil. Sau, mai degrabă, de la părinte la copil. Dacă îi întrebăm pe cei mari, atunci numărul de pagini şi calitatea foii sunt esenţiale, iar dacă îi întrebăm pe elevi, atunci coperta cu siguranţă face diferenţa.
Ca să înţelegeţi, acest caiet modern de 40 de file costă 30 de lei, faţă de un caiet simplu studenţesc care costă 4 lei.
Despre aceste caiete aflăm că "sunt nişte caiete pe care este scris Extreme şi sunt nişte imagini cu nişte oameni care fac sporturi extreme".
O mamă susţine că "mă uit cu uimire că e 10 lei un caiet. Îi trebuie cel puţin 10 caiete în primul semestru. E foarte mult. Fondul va trebui să fie suplimentat".
Dacă punem pe listă caietele cu eroi şi prinţese, dar şi stilourile inteligente din Capitală, coşul poate depăşi 500 de lei. Fără să luăm în calcul noua garderobă. Aici, accesoriile fac diferenţa.
Lucy Faur, stilist: I se potriveşte şi ca vârstă şi ca siluetă. Arată foarte cool! Nu aş indica culori stridente pentru vestimentaţia pentru şcoală. Nimic ce epatează extraordinar, sclipici, paiete, imprimeuri foarte opulente
Dacă în România uniforma este doar opţională, peste hotare copiii se mândresc cu emblema lor. Şi la stat. Şi la privat. În New York, Dana Coteanu plăteşte 850 de dolari în fiecare lună pentru şcolarizarea fiicei sale.
Dana Coteanu, mamă: Se merită efortul financiar. Se justifică din toate punctele de vedere şi copilul meu este foarte fericit la şcoală
Fericirea copiilor dictează cheltuielile părinţilor şi în vestul Europei, unde un set simplu de rechizite porneşte de la două-trei sute de euro.
O sumă care, în România contrastelor, pentru mulţi e imposibilă. Deşi Ministerul Educaţiei a promis un sprijin de 250 de lei pentru fiecare elev, sub forma unui voucher pentru rechizite, proiectul a rămas, ca multe altele, doar un proiect, după rectificarea bugetară.
Cum i-a ajutat şcoala românească să-şi găsească drumul spre succes şi celebritate, ne spun mâine mai mulţi invitaţi-surpriză, la Observator 19.