Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Casa Radio, vizată de un nou proiect "ambiţios". Ar putea deveni campus pentru studenţii la medicină, însă mai are de trecut două obstacole

Casa Radio, clădirea începută de Ceauşescu şi abandonată, cel mai vechi şantier din Capitală, s-ar putea transforma într-un hub universitar în care studenţii la medicină să facă practică şi să fie cazaţi. Este al şaselea plan pentru clădirea construită pe 10 hectare de teren. Doar că proiectul mai are de aşteptat. Pentru Casa Radio există două litigii care au blocat până acum orice încercare de dezvoltare.

de Andreea Milea

la 02.04.2025 , 20:24

39 de ani de planuri doar pe hârtie. Este povestea Casei Radio. Clădirea mamut din centrul Capitalei care nu şi-a găsit scopul nici până astăzi. 

Construcţia începută de Nicolae Ceauşescu în anul 1986, și care urma să găzduiască Muzeul Național al Republicii Socialiste Române, s-a blocat după Revoluție. Ani mai târziu, a fost transferată la Ministerul Culturii și urma să devină Sediu pentru Radiodifuziunea Română. Apoi, pe rand, clădirea ar fi trebuit să devină mall, campus studenţesc și club sportiv. Nimic nu a devenit realitate, în lipsa investiţiilor. 

Înainte de căderea regimului comunist, în faţa mastodontului neterminat a fost organizată prima și singura paradă de Ziua Națională, pe 23 august 1989.

Vezi și

Clădirea-emblemă care a ajuns o ruină

Pe acelaşi subiect

De atunci, colosul de beton a bifat doar eşecuri în serie. Un crater pentru care s-au încercat diverse proiecte – sediul radioului public, cartierul justiţiei, ori un centru comercial înconjurat de birouri, apartamente moderne, hotel şi cazino. Acum, pentru clădirea uriaşă, vizavi de Spitalul Universitar, se încearcă un nou proiect. 

Managerul unităţii medicale speră ca întreaga zonă să devină un loc unde să fie formaţi viitorii medici. 

"Ar putea fi făcut un hub medical extraordinar. Ce-ar însemna să ai Facultatea de Medicină nouă, să ai sălile de curs, toţi studenţii să-şi găsească integrarea în clinică în această zonă şi să nu mai se plimbe prin tot Bucureştiul, ar putea face bine la toată lumea. Dacă aş avea putere de decizie, mi-aş asuma o decizie în sensul ăsta, este impardonabil", a declarat Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar.

"Dacă Bucureştiul ar fi avut bani, ceea ce nu a avut niciodată decât pentru cheltuieli curente, Bucureştiul ar fi trebuit să răscumpere acei 15% din partea statului român, să negocieze cu ceilalți 85%, astfel încât să dobândească terenul și, în colaborare cu Universitatea, să facă acolo un campus. Poate să fie o sală polivalentă, este o opinie contrară, pentru că este un metrou care vine din mai multe direcţii și atunci ar avea un acces facil", a punctat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

Un alt plan blocat 

Însă din nou, niciun plan nu poate să devină realitate. Clădirea şi terenul sunt prinse în două litigii care nu s-au încheiat încă. 

"Există un litigiu la Curtea de Arbitraj de la Londra, în care statul român este dat în judecată TAIE şi există un alt litigiu în care este Ministerul de Finanţe care a dat în judecată pe ceilalţi acţionari  pentru finalizarea proiectului", a explicat Cseke Attila, Ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România.

Momentan, clădirea Radio rămâne un monument al eşecului. 

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Evenimente » Casa Radio, vizată de un nou proiect "ambiţios". Ar putea deveni campus pentru studenţii la medicină, însă mai are de trecut două obstacole