200.000 de mii de români, mai săraci după prăbușirea pieței criptomonedelor. Avertismentul specialiștilor: "Ar mai putea scădea cu încă 30%"
O piaţă volatilă, cu câştiguri uriaşe şi pierderi dramatice. Aşa arată universul criptomonedelor, în care investesc, oficial, peste 200.000 de mii de români. Portofoliile clienţilor s-au evaporat peste noapte, pentru a doua oară, într-o singură lună, iar piaţa a ajuns să valoreze o treime faţă de perioada de glorie, când a atras milioane de investitori. Motivul ar fi inflaţia, care afectează inclusiv banii virtuali.
De Ioana Matei la 14.06.2022, 20:27Un val de scăderi a lovit piaţa criptomonedelor, încă de vinerea trecută, când în Statele Unite inflaţia a atins un nivel neegalat în ultimii 40 de ani, de 8,6.
Mai săraci după prăbușirea pieței criptomonedelor
Steven McClurg - CIO Valkyrie: Nu numai că piaţa a căzut, dar ne aşteptăm să scadă şi mai rău. Toate pieţele cripto ar mai putea scădea cu încă 30%.
Rezerva Federală ia în considerare creşterea dobânzilor, aşa că investitorii au început să vândă. Primele de care au scăpat au fost activele riscante, iar criptomonedele conduc detaşat categoria pentru că nu au o acoperire garantată de o bancă. Peste 150 de milioane de dolari s-au evaporat peste noapte.
- El Salvador pierde jumătate din investiția sa în Bitcoin, după ce piața criptomonedelor s-a prăbușit
- Cutremur în universul banilor virtuali, criptomoneda Luna a scăzut de la 120 de dolari la mai puţin de 1 cent. Ce...
- Piaţa criptomonedelor a pierdut joi 200 de miliarde de dolari: Bitcoin şi Ether, scăderi puternice. De ce fug...
Ioana Matei - reporter Observator: Valoarea pieţei cripto a ajuns sub un trilion de dolari. Este a doua scădere masivă, în doar o lună, după devalorizarea totală a monedei Terra Luna. Dacă ne raportăm la vârful industriei, înregistrat în noiembrie 2021, acum, piaţa valorează o treime faţă de maximul istoric, atunci când valora aproape 3 trilioane de dolari.
Bitcoin a ajuns să valoreze sub 23.000 de dolari, cu 24% mai puţin decât în urmă cu o săptămână. Scăderea este dramatică faţă de maximul istoric, din noiembrie anul trecut, când depăşea 68.000 de dolari. Ethereum a ajuns la 1.200 de dolari, în timp ce EGLD se citeşte egold, moneda deţinută de blockchain-ul românesc Elrond, valorează 45 de dolari, cu 30% mai puţin, în doar o săptămână.
Ovidiu Toma - CEO companie tehnologie: Este imposibil să ai o piaţă de active speculative care doar creşte. De când lumea şi pământul, matematica are şi plus, şi minus. De aceea, sfatul meu este: Nu cumpăraţi criptovalute pentru investiţie. Nu sunt un fond de pensii.
Scăderea pieţei ar fi influenţată şi de blocarea uneia dintre principalele platforme de tranzacţionare. Celsius a restricţionat toate retragerile de fonduri, iar specialiştii spun că ar putea intra în insolvenţă.
George Rotariu - CEO Bitcoin România: Platforma, ca să poată să îşi onoreze probabil o parte dintre clienţi oricum va trebuie să lichideze o mare parte din criptomonedele pe care le au în gestiune şi atunci bineînţeles că toate aceste lucruri duc către o scădere şi mai mare a pieţei.
Ovidiu Toma - CEO companie tehnologie: Luna a subliniat în piaţă nişte deficienţe de reglementare, de implementare, foarte multe afaceri prost construite, bazându-se doar pe aer şi nimic mai mult şi care au ajuns să valoreze, ipotetic, sume colosale.
George Rotariu - CEO Bitcoin România: O reglementare care să spună clar, să ceară o dovadă a lcihidităţilor în fiecare moment, să fie clar expuse posibile riscuri.
Doar în România, cifrele oficiale numără peste 200.000 de portofele digitale.