Video Cutremur în universul banilor virtuali, criptomoneda Luna a scăzut de la 120 de dolari la mai puţin de 1 cent. Ce spun specialiştii
Universul banilor virtuali riscă să se prăbuşească. În ultima săptămână, zeci de miliarde de dolari s-au evaporat din portofoliile investitorilor. Totul, după ce o criptomonedă considerată stabilă şi-a pierdut întreaga valoare şi a provocat un val de panică. Specialiştii financiari vorbesc tot mai mult despre nevoia de reglementare a pieţei criptomonedelor.
Aproximativ 40 de miliarde de dolari. Atât au pierdut investitorii blockchainului Terra, în doar câteva zile, după ce criptomoneda Luna, asociată proiectului, a scăzut de la 120 de dolari la mai puţin de 1 cent.
Ovidiu Toma, CEO companie IT: Au pierdut de la un milion de dolari, au rămas cu 100.
Cutremur pe piaţa criptomonedelor, pierderi de mii de Euro
Prăbuşirea a provocat un cutremur pe piaţa cripto. Toate criptomonedele, inclusiv cele mai populare, au înregistrat scăderi începând cu miercurea trecută, când piaţa a scăzut, de la 1.9 trilioane la 1,1 trilioane de dolari. Asta înseamnă o scădere de 42%, peste noapte.
Dana s-a trezit cu câteva mii de euro mai puţin, în portofelul virtual, deşi nu investise în proiectul Terra. După doi ani de achiziţii bine documentate, a decis să se retragă din joc.
Dana Ivan, investitor: Voi aştepta stabilizarea pieţei astfel încât să îmi recuperez investiţia iniţială şi apoi voi reveni în piaţa cripto ca mic investitor, când se va mai stabiliza. (...) Din tot ce am învăţat, mă voi îndreapta către lucruri mai tangibile.
Claudiu Cazacu, consulting strategist: Există un efect asupra încrederii, pentru că în momentul în care vezi că ai mai puţine resurse, devii mai prudent cu cheltuielile.
România are peste 200.000 deţinători de criptomonede
Doar în România, numărul deţinătorilor de criptomonede este estimat la peste 200.000, triplu faţă de cei care tranzacţionează acţiuni pe Bursa de Valori, deşi riscurile sunt infinit mai mari.
Ovidiu Toma, CEO companie IT: În criptovalută, valoarea este dată strict de cerere şi ofertă. Dacă nu mai există cerere, valoarea criptomonedei este zero.
Criptomoneda Luna s-a depreciat masiv
Exact ce s-a întâmplat cu Luna, deşi era legată de o o monedă stabilă, care avea un preţ fix, corelat cu dolarul american.
Claudiu Cazacu, consulting strategist: De îndată ce s-a pierdut nivelul de 1 la 1, alţi investitori au continuat să vândă, iar pe partea cealaltă s-a depreciat masiv criptomoneda Luna.
Piaţa criptoactivelor numără aproximativ 20.000 de proiecte. Specialiştii spun că mai puţin de 20 sunt şi de încredere. Prăbuşirea Terra Luna aduce în discuţie tot mai mult nevoia de reglementare a pieţei.
Ovidiu Toma, CEO companie IT: Un proiect serios trebuie să fie auditat, certificat, trebuie să lucreze într-un cadru legal.
George Rotariu, CEO Bitcoin Romania: Să investim cu mare atenţie în proiectele ce cresc rapid pentru că la fel de rapid pot să dispară.(...) Şi niciodată să nu investim mai mult decât ne permitem să pierdem.
Aproape toţi investitorii au înregistrat pierderi în ultimele zile, iar lumea monedelor digitale este departe de maximele istorice înregistrate în pandemie.
Dana Ivan, investitor: Nu mă aşteptam ca monede din top 10 să aibă un asemenea parcurs, ceea ce ne arată încă o dată cât de volatilă şi incertă este piaţa.
George Rotariu, CEO Bitcoin Romania: Sunt proiecte foarte bune care îşi vor reveni. Sunt puţine monede pentru o piaţă globală şi atunci valoarea acestor va creşte pe termen lung.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰