Afacerile cu flori în ghivece, mai profitabile ca agricultura
Într-o localitate de lângă Bucureşti e primăvară în fiecare zi. Oamenii au renunţat să mai cultive cereale sau legume şi s-au reprofilat pe flori în ghivece. Spun că profitul e mai mare, iar munca mult mai uşoară. Florile ajung în marile pieţe din Capitală, unde însă preţul lor se dublează.
De Redactia Observator la 05.08.2019, 03:59Într-o localitate de lângă Bucureşti e primăvară în fiecare zi. Oamenii au renunţat să mai cultive cereale sau legume şi s-au reprofilat pe flori în ghivece. Spun că profitul e mai mare, iar munca mult mai uşoară. Florile ajung în marile pieţe din Capitală, unde însă preţul lor se dublează.
Muşcate, petunii, crăiţe, hortensii, crizanteme, trandafiri. Nu suntem la grădina Botanică ci în sera familiei Stancea din Adunaţii Copăceni care de 15 ani cultivă flori. Zeci de mii de ghivece ajung anual în pieţe angro din Capitală.
În afacere e implicată toată familia, cu mic cu mare. Georgiana a terminat de curând liceul şi nu şi-a mai căutat un job, a decis să îşi ajute părinţii.
Acum serele sunt pline de crizanteme care vor ajunge în casele şi grădinile noastre în cel mult o lună.
Chiar şi cu intermediarii care câştigă mai mult decât ei, oamenii sunt mulţumiţi. Spun că munca e mai uşoară la flori decât la roşii sau castraveţi. În plus găsesc întotdeauna cumpăratări mai ales că din Olanda nu prea se importă flori în ghivece.
România a cultivat în 2018 flori şi plante ornamentale pe 300 hectare. În anii 90 însă serele şi terenurile cu flori se întideau pe o suprafaţă de două ori mai mare.