Afacere înfloritoare. Sătenii dintr-o comună din Alba au renunţat la porumb şi floarea soarelui şi cultiva trandafiri
Tărâmul trandafirilor e în România, mai exact într-o comună din Alba. Sătenii de acolo au înlocuit tradiţionalele culturi de porumb cu cele de trandafiri. Iar acum, aproape toţi trandafirii care ajung în grădinile şi casele noastre sunt de acolo. În plus, butaşii din Ciumbrud au ajuns şi peste hotare.
De Alex Prunean la 01.05.2022, 08:50În localitatea Ciumbrud, la doar câţiva kilometri de Aiud, aprape tot anul câmpurile sunt un spectacol de culoare. Locuitorii de aici nu cultivă grâu, rapiţă sau floarea soarelui, ci trandafiri. "Povestea asta a început în '99. Nu prea era de lucru. Am hotărât ca să mă las de fabrică. Am mers câţiva ani la rând la altoit în Ungaria. Cu banii ce am adunat mi-am cumpărat portaltoi şi am început să producem şi noi trandafiri", a declarat Ştefan Csiki, producător.
Treptat, producătorul s-a extins, iar vecinii lui i-au urmat exemplul. Estimările arată că, anual, pe terenurile din zona Ciumbrud se cultivă între 1,5 şi 2 milioane de butaşi de trandafiri. Cei mai căutaţi sunt cei clasici, de culoare roşie, dar nu duc lipsă de clienţi nici soiurile bicolore sau cele cu un parfum mai puternic. Acum florile lor îi încântă şi pe români şi pe străini.
"La noi în ţară a ajuns de la Turnu Severin până la Suceava şi de la Satul până în Constanţa. Trandafirii noştri au ajuns şi în Italia şi în Polonia, am vândut şi în Ungaria", a declarat Ştefan Csiki, producător. Munca nu este însă uşoară. La cultura de trandafiri se munceşte tot anul, însă producătorul are parte şi de ajutorul celor doi fii ai săi, absolvenţi de horticultură, care i-au călcat pe urme. "Noi producem în fiecare iarnă în jur de 60.000 de trandafiri, pe care în toamnă îi recoltăm şi urmează să îi distribuim în hipermarketurile din România", a declarat Lorand Csiki, producător. În Ciumbrud se cultivă peste 70 de soiuri de trandafiri. În fiecare an, în luna iunie, în sat are loc festivalul rozelor.