Afacerea care atrage tot mai mulți români. "Sunt sprijiniți producătorii locali, iar banii se întorc în comunitate"
Unde mai găsim gusturile de altădată? Roşia cu gust de roşie... de exemplu. Sau poate chiar acele sarmale pe care doar bunicile mai ştiu să le facă aşa... ca la carte. În băcăniile din Suceava avem toate şansele. Sunt tot mai multe astfel de localuri. Şi nu sunt locuri unde doar mergi, alegi ce cumperi şi plăteşti. Nu, în zilele noastre, să mergi la băcănie e o experienţă în sine. Cu restaurante şi spaţii de relaxare, unde poţi să guşti în tihnă produsele ca să te convingi că merită toţi banii.
De Angela Bertea la 25.09.2023, 11:24- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Gustul tradiţional nu poate fi cumpărat de oriunde. De aceea, tot mai mulţi români au început să fie atraşi de băcănii, acolo unde găsesc preparate locale şi produse autentice.
Gabriel Ostrovan, producător local: Ideea de băcănie a pornit de la faptul că nu găseam, când eram eu în altă parte, nu găseam produsele în niciun alt magazin şi m-am gândit că partea asta pe care o facem noi e puţin diferită, în sensul în care le facem chiar tradiţional.
Angela Bertea, reporter Observator: Pe lângă gustul tradiţional, un alt plus este acela că se sprijină producătorii locali, iar banii se întorc în comunitate.
Clienţii au posibilitatea să şi guste produsele... la restaurantul din băcănie
În această băcănie din Suceava se găsesc produse de la 10 producători locali. Înainte de a pleca cu sacoşele pline însă, clienţii au posibilitatea să şi guste produsele... la restaurantul din băcănie.
Georgiana Păstrăv, producător local: Am încercat să îmbinăm produsele servite într-un restaurant cu partea de cumpărături din băcănie. E un bistro băcănie de succs. Avem un meniu prestabilit şi toate produsele crude din care facem aceste preparate se găsesc şi în băcănie.
Pe lângă mâncarea delicioasă, cei care vin aici pot să se şi relaxeze, răsfoind o carte din biblioteca băcăniei.
La câțiva kilometri distanţă de municipiul Suceava, în comuna Cornu Luncii, o altă afacere a înflorit în acelaşi fel. Aici, în faţa băcăniei a fost amenajat un mic sat, unde clienţii se pot relaxa câteva ore în natură, înainte de a face cumpărături.
Marius Ion, producător local: La noi nu vii doar la o băcănie, avem şi un muzeu pe care îl poţi vizita. Copii au loc de joacă, avem animale, ponei, iepuraşi.
Iar în apropiere este şi un restaurant unde clienţii pot servi o masă tradiţională. Proprietarul băcăniei are în plan să dezvolte din ce în ce mai mult locul, cu produse autentice româneşti, din mai multe zone ale ţării.