Românii cu case şi maşini scumpe vor fi impozitaţi din oficiu dacă nu declară la timp proprietăţile. Cât va fi taxa pentru un bolid de lux
Statul mai încearcă o dată să îi impoziteze pe românii cu bolizi şi vile scumpe. După ce anul trecut s-a strâns mărunţiş la bugetul de stat din taxa pe lux, se schimbă regulile. ANAF va calcula din oficiu impozitul datorat de românii care nu îşi declară la timp proprietăţile scumpe, case de peste jumătate de milion de euro şi autorurisme de peste 75.000 de euro.
La mai puţin de un an de când a fost introdusă taxa pe lux, Fiscul vrea să schimbe procedura. Românii care deţin case mai scumpe de 500.000 de euro trebuie să îşi declare proprietăţile, să depună formularul 216 şi să plătească impozitul suplimentar de 0,3% din tot ce depăşeşte jumătate de milion de euro până în luna septembrie. În cazul maşinilor mai scumpe de 75.000 de euro, termenul limită de plată este finalul anului. În caz contrar, inspectorii ANAF îi vor notifica pe cei vizaţi.
Concret, pentru o maşină de 100.000 de euro impozitul datorat statului este de 75 de euro, iar pentru o proprietate care valorează 1.000.000 euro, 1.500 euro. Cei care nu declară bunurile, vor fi audiaţi de Fisc de două ori pentru a explica de ce nu şi-au plătit dările la stat. Iar pentru asta, ANAF a pregătit şi un document: "Invitație la cel de-al doilea termen al audierii". Pentru cei care refuză să se prezinte si la discuţie, inspectorii vor calcula din oficiu impozitul datorat.
Experții, sceptici că va crește colectarea
"Această procedură ar trebui să existe de la bun început, ea nu a existat pentru că ANAF nu a estimat corect reacția contribuabililor la acest impozit, pe de o parte, și reacția autorităților locale și nivelul comunicării între autoritățile locale și autoritatea fiscală centrală. Acum, în al 12-lea ceas, ANAF încearcă să mai îmbunătățească puțin colectarea", a declarat Dan Schwartz, expert fiscal.
"ANAF stă pe un munte de date, având în vedere toate aceste surse de unde poate colecta datele și e bine să le și folosească", spune Adrian Codîrlaşu, președinte CFA. Anul trecut, din taxa pe lux s-au strâns doar 11 milioane de lei, față de 70 de milioane estimate. Experții sunt sceptici că va crește colectarea. Mulți români au case pe firmă și nu plătesc noua taxă.
"Deduci TVA-ul, pui cheltuieli pe firmă. Primul mare avantaj e că nu plătești impozitul pe dividende. Ca să-ți scoți banii din firmă și să-ți cumperi casa, trebuie să plătești impozitul pe dividende", explică Gabriel Biriș, expert fiscal. Alții au mașinile înmatriculate în străinătate, așa că nici ei nu plătesc dări la stat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰