Alocaţiile copiilor cresc abia de anul viitor. Guvernul pregătește o ordonanță care să abroge majorarea din vară
Alocaţiile nu se vor mai mări în acest an. Mai exact, nu se mai acordă majorările prevăzute pentru 1 iulie. Potrivit unor surse, premierul Florin Cîțu şi vicepremierul Dan Barna s-au întâlnit deja ca să stabilească când vor da ordonanţa de urgenţă care să abroge majorarea din vară. Între timp însă, proiectul de lege modificat, care prevede creşterea alocaţiilor abia de anul viitor a fost votat astăzi de deputații din Comisia de Muncă.
De Larisa Bernaschi la 15.06.2021, 18:10Este extrem de complicat ceea ce au făcut cei din coaliţia de guvernare pe tema alocațiilor. Decizia a fost ca alocațiile copiilor să nu se majoreze cu 20% de la 1 iulie. Însă pentru acest lucru voiau ca o lege să treacă prin Parlament în acest sens. A și fost votată azi în cadrul Comisiei de Muncă, însă deputații au făcut mai multe modificări în sensul în care nici majorarea de anul viitor, de pe 1 ianuarie, nu mai era prevăzută, ci doar o majorare cu indexarea cu rata inflației. Asta înseamnă cu un procent mic de aproximativ 3-5%.
Însă, Florin Cîțu și Dan Barna au decis azi împreună să dea o ordonanță de urgență astfel încât majorarea care este prevăzută pentru luna iulie din acest an cu 20% să nu aibă loc, dar să se mențină toate celelalte majorări prevăzute în actuala legislație. La 1 iulie 2022, alocațiile să ajungă la 300-600 de lei. Cel târziu săptămâna viitoare guvernul trebuie să dea această ordonanță. Nu se știe în acest moment ce se va întâmpla cu legea adoptată azi în cadrul Comisiei de Muncă. Și cei din Opoziție așteaptă ca legea să treacă pentru a fi atacată la Curtea Constituțională.
Alocaţiile vor creşte cu puţin peste 10 lei de la 1 ianuarie 2022
Comisia pentru muncă a Camerei a adoptat marţi un raport favorabil pe proiectul de lege de aprobare a ordonanţei de urgenţă 123/2020 privind alocaţiile de stat pentru copii, în forma venită de la Senat. Astfel, alocaţiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei. Iniţiativa legislativă urmează să primească votul final în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
„Următoarea majorare a alocaţiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflaţie de la acest moment. Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micşorarea alocaţiilor, aşa cum a mai fost menţionat în parte din dezbaterile din comisie şi în spaţiul public. Niciuna dintre prevederile şi niciuna dintre propuneri nu se referea la micşorarea alocaţiilor. Ceea ce a fost astăzi adoptat în Comisia de muncă şi protecţie socială confirmă punctul de vedere al Guvernului României şi este ritmul de creştere al alocaţiilor. A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urma să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2022”, a declarat, marţi la Parlament, preşedinta comisie pentru muncă a Camerei, deputata USR PLUS Oana Ţoiu.
Deputata USR PLUS a mai spus că estimativ ar putea creşte alocaţia cu un pic peste 10 lei, de la 1 ianuarie 2022. Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect de lege. În cazul adoptării, legea merge la promulgare.