Angajații din domeniul textilelor vor salariu minim diferențiat
Creşterea salariului minim în construcţii aduce nemulţumiri în mai multe sectoare. Acum şi angajaţii din domeniul textilelor cer aceleaşi beneficii pe care le au muncitorii de pe şantiere. Adică, să fie scutiţi de unele taxe pe salariu şi să plece acasă cu cel puţin 500 de euro lunar.
De Redactia Observator la 08.02.2019, 23:58Creşterea salariului minim în construcţii aduce nemulţumiri în mai multe sectoare. Acum şi angajaţii din domeniul textilelor cer aceleaşi beneficii pe care le au muncitorii de pe şantiere. Adică, să fie scutiţi de unele taxe pe salariu şi să plece acasă cu cel puţin 500 de euro lunar.
Patronii din industria textilelor spun că aceasta ar fi soluţia pentru a reuşi să atragă angajaţi tineri.
Industria textilă pierde în fiecare an forţă de muncă, la fel ca multe alte sectoare, se plâng angajatorii. În această fabrică de confecţii de lângă Capitală, media de vârstă a angajaţilor este de 40 de ani. Cu forţa de muncă din acest moment, patronii nu fac faţă comenzilor.
Cei aproape 200 de angajaţi de pe această secţie produc în medie, în fiecare zi, 500 de rochii, jachete şi sacouri. Toate produsele ajung însă la export, în ţări precum Franţa, Germania şi Marea Britanie.
Cei care lucrează aici câştigă, în medie, 1.600 de lei lunar. În funcţie de experienţă, mai au şi alte beneficii.
Pentru că în confecţii ar mai fi nevoie de cel puţin 50 de mii de oameni, patronatele cer aceleaşi beneficii de care au parte cei din construcţii, de la începutul acestui an. <carton> Mai exact, un salariu minim diferenţiat, de 2.360 de lei net pe lună, contribuţii sociale mai mici şi scutirea de la achitarea impozitului pe venit.
În jur de 14% dintre toţi angajaţii din confecţii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, adică 1.450 de lei.
80 la sută din producţia de îmbrăcăminte şi încălţăminte ajunge, în fiecare an, la export, potrivit datelor celor din domeniu.