Tineri antreprenori care și-au ridicat afaceri cu finanțare din programul Start-up Nation
Mii de români devin antreprenori, în fiecare an, cu bani de la stat sau cu fonduri europene. Programul Start-up Nation rămâne cel mai popular printre cei care vor să fie propriii şefi.
De Redactia Observator la 26.08.2019, 01:03Mii de români devin antreprenori, în fiecare an, cu bani de la stat sau cu fonduri europene. Programul Start-up Nation rămâne cel mai popular printre cei care vor să fie propriii şefi. Drumul până la profit este, însă, plin de provocări. Tinerii care accesează fondurile trebuie să aibă un plan bine pus la punct şi să creeze mai multe locuri de muncă. În jur de 13 mii de români au fost acceptaţi pentru finanţare în această sesiune şi îşi aşteaptă banii.
Dan Posea a reuşit să obţină în 2017, alături de partenera lui, finanţare de la stat pentru două idei de afaceri. O cafenea şi un laborator de prăjituri.
DAN POSEA, antreprenor: Este un coffee shop în care se serveşte cafea de specialitate, dar şi partea de sucuri prin presare la rece şi prăjituri făcute de noi, artizanal, în laborator. Mare parte din producţie, 80% este axată pe producţia de cheese cake artizanal.
Pe lângă finanţarea Start up Nation de 44 de mii de euro pentru fiecare proiect, Dan a mai investit în jur de 10 mii de euro în echipamente. A creat şi cinci locuri de muncă.
DAN POSEA, antreprenor: Și eu şi partenera mea suntem mulţumiţi de business. Primele trei, patru luni au fost mai grele, deoarece am fost nevoiţi să venim cu bani de acasă, dar din a patra lună businessul ăsta s-a stabilizat. Ai fi ajuns aici fără finanţarea de la stat? Sincer, m-am gândit la asta şi răspunsul este nu.
Tot cu ajutorul banilor de la stat, Roxana şi Sorina vor să îşi împlinească un vis.
MĂDĂLINA IVAŞCU, antreprenor: De a transpune piese de mobilier în realitate virtuală, iar cei care îşi cumpără case noi de vacanţă vor putea să intre într-un program de realitate virtuală, să îşi vadă viitoarea casă, chiar dacă este în stadiul de proiect şi să poată să o mobileze. Poţi să îţi schimbi canapeaua cu un controler şi să vezi mai multe tipuri de canapea, mai multe culori şi, tototdată, vrem să şi decorăm pereţii cu lucrările artiştilor pe care îi promovăm.
Deja lucrează cu o astfel de aplicaţie pentru a promova lucrările unor artişti digitali. Au fost acceptate pentru finanţare, iar acum aşteaptă banii.
Cele mai mari şanse de a primi finanţare au, în continuare, antreprenorii care vor să îşi deschidă afaceri în provincie. La Oradea, Amalia are o fabrică de ţesături de lux. Marfa sa ajunge în ţări din toată lumea, sub eticheta unor branduri celebre.
AMALIA SĂFTOIU, antreprenor: Lucrând în România şi vrând să deschidem şi o altă linie de afacere, am aflat de StartUp Nation şi asta a fost miza noastră. Am spus că dacă o să obţinem un sprijin sau măcar un semn că ce vrem să facem este acceptat, o să contribuim şi noi.
Şi afacerile din bani europeni se înmulţesc şi cresc de la an la an.
ROXANA MÎNZATU, Ministrul Fondurilor Europene: 17.430 de locuri de muncă - este numărul minim de job-uri care trebuie create de aceste 8.715 firme.
Cele mai multe start-upuri au ca obiect activităţi recreative. Mai sunt în top Comerţul şi afacerile în industria auto.