Aprovizionarea mondială cu zahăr și orez va avea de suferit din cauza secetei care a lovit o țară din Asia
Thailanda pregăteşte planuri de rezervă pentru a face faţă unei secete potenţiale, care ar putea dura mai mulţi ani şi ar ameninţa aprovizionarea mondială cu zahăr şi orez, transmite Bloomberg. Potrivit unor oficiali guvernamentali, precipitaţiile căzute în sezonul musonic actual ar putea fi cu până la 10% sub medie, iar debutul fenomenului meteo El Nino ar putea duce la diminuarea şi mai mult a precipitaţiilor în următorii doi ani. Thailanda se va confrunta cu condiţii secetoase răspândite de la începutul lui 2024, au avertizat autorităţile, citate de Agerpres.
De Redactia Observator la 04.07.2023, 22:17Aceste prognoze sumbre au determinat autorităţile din Thailanda să ceară fermierilor să diminueze plantarea de orez la o singură recoltă, pentru a conserva apa, iar producătorii de trestie de zahăr se aşteaptă ca recolta să scadă pentru prima dată în ultimii trei ani. O secetă va alimenta cu siguranţă inflaţia în Thailanda, pe măsură ce legumele, alimentele proaspete şi carnea se scumpesc, ca urmare a diminuării recoltelor şi scumpirii nutreţurilor pentru animale.
Premierul Prayuth Chan-Ocha a cerut companiei de utilităţi Electricity Generating Authority, firmă controlată de stat, precum şi Oficiului care se ocupă de gestionarea resurselor naturale de apă să pună la punct planuri de rezervă care să vizeze conservarea apei. De la începutul acestui an şi până în prezent, nivelul precipitaţiilor în Thailanda este cu 28% sub cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor oficiale.
Vremea, un motiv de îngrijorare
"Fenomenul meteo El Nino va reprezenta un motiv de îngrijorare mai mare asupra creşterii economice decât inflaţia. Thailanda este un mare exportator de alimente şi doar jumătate din producţia totală este consumată pe plan intern, aşa că rezervele ar putea limita impactul pe termen scurt asupra inflaţiei, pe lângă controalele de preţuri şi subvenţiile guvernamentale", a declarat Euben Paracuelles, analist la Nomura Holdings Inc.
- Zahărul ar putea să dispară de pe rafturile magazinelor româneşti. Ucraina, cel mai mare exportator, refuză să...
- Cotațiile zahărului, la un nivel record. Exporturile mici și scumpirea petrolului ar putea ține prețurile...
- Instabilitatea valutelor creează noi probleme pentru țările care își importă mâncarea. Prețurile alimentelor,...
Potrivit acestuia, dacă fenomenul El Nino va fi unul sever, ar putea şterge 0,2 puncte procentuale din Produsul Intern Brut al Thailandei în acest an, pentru că seceta ar putea coincide cu producţia sezonieră în a doua jumătate a anului, în special la orez. În schimb, Banca Centrală din Thailanda mizează în continuare pe o creştere a PIB de 3,6% în acest an, o accelerare faţă de avansul de 2,6% înregistrat în 2022. Un impact mai mare, la nivel global, de pe urma precipitaţiilor sub medie din Thailanda va fi asupra unor culturi precum zahăr şi cauciuc, fiind posibil şi să afecteze poziţia ţării de al doilea mare furnizor mondial de orez. Livrările ar putea scădea cu o treime faţă de nivelul de 7,6 milioane de tone înregistrat în 2019, primul an din precedentul ciclu El Nino.
Trestia de zahăr este o cultură rezistentă, însă producătorii din Thailanda se aşteaptă la o scădere a producţiei. Aceasta va duce la diminuarea ofertei mondiale şi ar alimenta creşterea preţurilor la zahărul rafinat, care au ajuns deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Thailanda a produs aproximativ 11 milioane de tone de zahăr în sezonul 2022-23 şi aproximativ 80% din această producţie a fost exportată. Potrivit Băncii Mondiale, lipsa de eforturi pe termen lung de contracarare a efectelor inundaţiilor şi secetelor ar urma să agraveze impactul fenomenelor meteo extreme asupra Thailandei.