Zahărul ar putea să dispară de pe rafturile magazinelor româneşti. Ucraina, cel mai mare exportator, refuză să mai ofere zahăr României, cel mai mare importator
Zahărul ar putea dispărea de pe rafturi în perioada următoare. Iar pentru cel care mai rămâne vom plăti tot mai mult. Asta din cauza faptului că rămânem fără principala sursă de import, adică Ucraina. Pe fondul unei producţii mai mici, ţara vecină nu vrea să ne mai dea zahăr.
De pe 5 iunie până pe 15 septembrie, ţara aflată în război interzice exportul de zahăr, pentru a-și putea asigura necesarul de consum. Iar noi suntem cei mai afectaţi de decizie. Motivul? România este cel mai mare importator de zahăr din Ucraina. În perioada octombrie 2022-aprilie 2023, am importat din ţara vecină aproape 85.000 de tone de zahăr, de 26 de ori mai mult în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Adică 30% din importurile totale ale Uniunii Europene. "Importam zahăr din Ucraina, pe care îl ambalam. Îl puneam pe piaţă în România", a declarat Mihaela Neagu, acţionar fabrica de zahar Luduş.
Preţul zahărului va exploda
Zahărul ucrainean a fost o şansă pentru fabrica din Luduş, care a trecut printr-o perioadă grea. A fost salvată de investitori la începutul acestui an şi, în lipsa materiei prime autohtone, a importat şi ambalat peste 25.000 de tone de zahăr din Ucraina. Acum, oprirea exportului o pune în situaţia de a nu-şi mai putea onora contractele. "Aveam un contract foarte mare, 15.000 de tone, pentru luna iulie, semnat cu Ucraina. Dar producătorul nu ar mai putea să ne livreze această cantitate. Pentru două luni nu vom mai putea să fim prezenţi cu marfă. Clienţii să se aştepte cu siguranţă la scumpiri la raft. Marfa e foarte puţină", a declarat Mihaela Neagu.
Aşa că vine o perioadă amară: cu zahăr puţin şi scump la raft. Iar efectele vor fi în lanţ. "Într-o lună folosim 300-400 de kg. Avem foarte multe comenzi. Un kilogram de zahăr acum ajunge la 5-6 lei. Cu siguranţă ne afectează. E un ingredient esenţial pentru o cofetărie. O să trebuiască să mărim şi noi preţurile la rândul nostru", a declarat Ana Maria Vlad, proprietar cofetărie. În România mai există, în prezent, doar două fabrici de zahăr. Cea din Luduş ar urma să înceapă producţia din septembrie. Sfecla va veni de la 250 de fermieri.
Zoltan e unul dintre fermierii care va colabora cu fabrica din Luduş. "Preţul anul acesta este foarte bun. Este undeva la 45 de euro pe tonă", a declarat Zoltan Fulop, producător sfeclă de zahăr. Compania va prelua sfecla de pe o suprafață de 3.300 de hectare. Deşi ar putea procesa mai mult. Numai că n-are de unde lua. Suprafața din România cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut în 2022 cu 54% față de 2021, iar producția cu 64%. "În jurul anului 2010, era cea mai rentabilă cultură. Fiindcă ne-am dublat banii în această plantă. A scăzut rentabilitatea. Până la urmă abia că am ieşit la zero. Numai subvenţia ne-a mai salvat rentabilitatea", a declarat Miklos Iuliu, producător sfeclă de zahăr. Odată cu funcţionarea celor două fabrici de zahăr, România abia dacă ar putea acoperi 35% din cantitatea de zahăr necesară consumului intern. Aşa că va trebui să importe în continuare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰