Atenţie! Compensarea facturilor la curent se face pe consumul mediu de anul trecut. Cele două situaţii de care trebuie să ţinem cont
Faceţi economie la curent pentru facturi mai mici! E îndemnul pe care-l auzim tot mai des de la autorităţi. Doar că efortul de a ţine în frâu consumul nu se va vedea în facturile de anul acesta.
De Alin Stan la 14.09.2022, 20:19Explicaţia e că facturile din 2022 se bazează pe consumul mediu de anul trecut. Dacă în 2021 ne-am încadrat în pragul stabilit de Guvern, de 300 de kWh, vom primi facturi compensate, dacă nu vom plăti tot consumul la preţul din contract, de două, trei ori mai mare.
Economia la curent se vede în facturi după un an
Din 1 septembrie, noua limită de consum pentru plafonare a scăzut la 255 de kWh pe lună. Însă consumul redus, până la acest nivel, nu garantează facturi mai mici. Referinţa este consumul de anul trecut, dacă ne-am încadrat sau nu în pragul de 300 de kWh stabilit de Guvern în 2021.
Corneliu Bodea, expert în energie: Anul 2021, fiind un an complet calendaristic, în care s-a putut calcula această încadrare în consumul mediu lunar de 300 de kWh, a fost luat ca un an de referinţă.
- Românii care consumă mai puţin curent ar putea fi premiaţi de Guvern: Ministrul Energiei: "Ne dorim ca oamenii...
- Factura la curent primită de Florian, după ce a stat în august cu aerul condiţionat pornit. Pentru 4 kWh în plus...
- Noua ordonanță din energie, din nou pe masa coaliţiei. Guvernul a uitat de la plafonare instituţiile publice şi...
Care sunt situațiile de care oamenii trebuie să țină cont
Sunt două situaţii de care trebui să ţinem cont. Dacă în 2021 nu am avut un consum mai mare de 300 de kWh, anul acesta vom primi facturi plafonate. Primii 255 de kWh se facturează cu 0,80 lei/kWh, iar diferența - la preţul din contract.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Poate să fie 1.000 de kWh şi tot va primi primii 255.
Însă, dacă anul trecut am avut un consum peste plafonul de 300 de kWh, degeaba ne străduim anul acesta să ne încadrăm în pragul de 255 de kWh. Vom plăti tot consumul la preţul din contract. Un principiu criticat de experţi, întrucât nu ţine cont de faptul că începutul anului 2021 a fost unul mai calm în piața de energie, prețurile nu erau atât de mari, iar oamenii nu erau neapărat atenți la consum.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Până nu se închide anul, nu vedem mediile.Toată raportarea s-a făcut la mediile din 2021 ca să fie foarte clar cine în ce categorie este.
Întrucât mecanismul plafonării nu încurajează economisirea, Guvernul se gândeşte să-i premieze pe cei care consumă mai puţin curent. Cum, încă nu ştie. Potrivit datelor ANRE, 90 la sută dintre consumatori au consum mediu lunar de 300 de kWh.