Octombrie, luna în care pică banii din nuc, pentru proprietarii de livezi
Toamna are gust de nucă, în deserturi. La fel şi profitul. Pentru antreprenorii care au investit în livezile de nuci, octombrie e cea mai bogată lună. Astfel de afaceri sunt atât de valoroase, încât pot fi lăsate moştenire.
De Redactia Observator la 05.10.2020, 23:27În această livadă din localitatea Moişa, judeţul Mureş, banii pică din nuc. Un kilogram de miez costă între 20 şi 40 de lei.
Nucul este uşor de îngrijit, dar are nevoie de multă răbdare. Începe să rodească abia în al patrulea an.
Devine profitabil după 7 ani, şi, abia după 12 ani, ajunge la maturitate. De pe un hectar, poţi aduna peste două tone de nuci.
Livada poate fi lăsată şi moşternire. Nucul are o durată de viaţă de 50 de ani.
România este printre cei mai mari producători de nuci din Europa. În ultimii ani, în ţara noastră, au apărut peste 2.000 de hectare noi. În judeţul Mureş există cea mai mare pepinieră de nuci. 140 de hectare pline cu soiuri româneşti.
Radu Câmpean, director comercial pepinieră nuci: Aici ei sunt ţinuţi unde la un an până la un an de la altoire, iar ulterior sunt transferaţi în nişte solari de umbrire pentru a se acomoda cu temperatura de afară.
Din nucile verzi este preparată nucata, un lichior considerat delicatesă. Consumul de nuci e recomandat de nutriţionişti, dar fără să depăşim 3-4 fructe pe zi.
Liviu Teodoran, expert în industria alimentară: Aduce prin aportul de microelemente şi în special de iod multe beneficii atât în bolile curative cât şi în cele care ne afectează viaţa de zi cu zi.
Nucul este profitabil de la rădăcină până la coajă. Uleiul de nuc era folosit pe vremuri drept colorant natural, iar mobila din acest lemn tare este foarte valoroasă.