Brânzeturile maturate, afacerea cu care o familie din Alba atrage turiști
Şi românii fac brânză cu mucegai. Chiar dacă reţetele sunt franţuzeşti sau elveţiene, ingredientele sunt locale. O mică afacere de familie din Alba atrage turişti din toate colţurile lumii care vin special să guste din brânzeturile maturate.
De Redactia Observator la 27.10.2019, 00:17Şi românii fac brânză cu mucegai. Chiar dacă reţetele sunt franţuzeşti sau elveţiene, ingredientele sunt locale. O mică afacere de familie din Alba atrage turişti din toate colţurile lumii care vin special să guste din brânzeturile maturate. Cu busuioc, chilli sau trufe, delicatesele stau la maturat chiar şi doi ani pentru o aromă desăvârşită.
Gustul deosebit al brânzeturilor maturate din Conţeşti este dat de laptele vacilor care pasc la poalele Munţilor Trascăului. Proprietarii fabricii de brânzeturi strâng zilnic 10 mii de litri de lapte de la fermierii din zonă. Din zece litri, se obţine doar un kilogram de brânză. Gustul ei intens se definitivează însă în timp.
Brânzeturile maturate sunt inspirate după reţete franţuzeşti şi elveţiene, dar sunt adaptate gusturilor româneşti.
MARIUS CHIOREAN, manager fabrica de lapte: Branzaturile maturate sunt din ce in ce mai apreciate, printre care cele cu chilli, busuioc, chimen, cimbrisor. Floarea de colt e o branza cu mucegai alb, il facem intr-o unitate de productie controlata, ca sa nu se raspandeasca pe toate produsele. E cel mai nou produs al nostru.
Preţurile pornesc de la 50 de lei kilogramul, însă pot ajunge şi la 80 de lei. Chiar şi aşa, nu există turist care să guste brânza maturată şi să plece cu mâna goală de la fabrică. Chiar şi oaspeţii din străinătate.
DAN RĂDULESCU, român din SUA: Excelentă! Nu sunt specialist în brânzeturi, dar are gust de lapte natural și aromă de ierburi. Dă o savoare deosebită!
Brânzeturile maturate sunt o sursă valoroasă de proteine, calciu, magneziu şi vitamine, spun nutriţioniştii.