Brânzeturile bio, adevărată afacere pentru câţiva fermieri din Braşov şi Covasna
În ţara în care mâncăm de la străini, câţiva fermieri din Braşov şi Covasna şi-au dat seama că trebuie să reinventeze cooperativele agricole. Doar aşa pot susţine livrări către marile magazine. Şi-au unit forţele şi aduc pe piaţă brânzeturi bio.
De Redactia Observator la 11.10.2018, 23:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În ţara în care mâncăm de la străini, câţiva fermieri din Braşov şi Covasna şi-au dat seama că trebuie să reinventeze cooperativele agricole. Doar aşa pot susţine livrări către marile magazine. Şi-au unit forţele şi aduc pe piaţă brânzeturi bio. Din materie primă de la văcuţe crescute în vârf de munte.
Brânza galben-aurie a fost lăsată câteva luni, în camere răcoroase, la maturat, ca să prindă gust şi aromă.
Calitatea brânzeturilor pleacă însă, de pe munte. 52 de fermieri din Braşov şi Covasna au înfiinţat o cooperativă agricolă. Vacile sunt hrănite cu furaje fără chimicale. În fiecare zi, se strâng 30 de mii de litri de lapte.
MARIAN NAN, administratorul unei ferme din Braşov: Laptele din ugerul vacii ajunge direct în tancul de stocare şi răcire până când vine maşina şi îl duce la procesare, timpul este extrem de scurt.
Fermierii din cooperativă au eliminat practic intermediarii din lanţul de producţie. Ei produc, ei procesează materia primă în fabrica proprie şi tot ei livrează magazinelor produsele finite. Unt, brânzeturi fermentate şi caşcaval. Toate fabricate după reţete proprii.
ADRIAN BROANĂR, administratorul coopertivei agricole: In cadrul caşcavalurilor, am încercat să producem o sortimentatie mai vastă, introducând diverse condimente: cascaval cu leuştean, tarhon, chimen, rozmarin.
În procesul de maturare, semințele de negrilică, un condiment utilizat la prepararea brânzeturilor, transferă gustul de chimen negru în produsul final.
La raft, o sută de grame de brânzeturi bio românești costă între 6 și 8 lei.
Fermierii au comenzi de 10.000 de lei pe săptămână, iar cifra lunară de afaceri a cooperativei a ajuns la 300 de mii de euro.
Fermierii intenţionează să aducă pe piaţă şi produse din carne şi legume. Următorul pas este deschiderea propriului magazin.