Bugetul pe 2021, motiv de nemulțumire în Coaliție. Blocajul este acum pe reducerea biletelor CFR pentru studenţi
Bugetul pe 2021 nu a fost publicat încă. Asta deşi premierul ne promitea ieri că, cel târziu în această dimineaţă, proiectul va intra în dezbatere publică. Partenerii din Coaliţie nu sunt mulţumiţi de forma finală. Blocajul este acum pe reducerea biletelor CFR pentru studenţi.
De Francesca Simionescu la 11.02.2021, 22:04- Sursele Observator spun că premierul ar vrea o reducere de 50 la sută pentru studenți, în timp ce Ludovic Orban şi Kelemen Hunor îşi doresc ca pe ruta universitate-acasă biletele să fie gratuite
Update 22:00 - Proiectul de buget pe 2021 a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Se estimează o creștere economică de 4.3% anul acesta.
Știre inițială:
Dan Barna, vicepremier: Este un buget de care nimeni nu e mulţumit.
Kelemen Hunor, vicepremier: Atât se poate în 2021!
Florin Cîţu, premierul României: Nu putem să fim iarăşi oaia neagră a Europei.
De o lună şi jumătate, coaliţia de guvernare nu reuşeşte să ajungă la un acord pe bugetul pentru 2021. Singurii care au proiectul de buget sunt premierul şi ministrul Finanţelor. Restul miniştrilor au văzut un draft care, pe majoritatea, i-a nemulţumit.
Florin Cîţu, premierul României: Da, toţi vrem mai mulţi bani şi e greu să faci reformă. Dacă vrei să faci investiţii faci reformă.
Miniştrii USR-PLUS sunt cei mai supăraţi. Ba chiar au ameninţat că nu vor vota bugetul dacă ajunge aşa în Parlament.
Mai multe ministere, nemulțumite de sumele alocate în buget
Ministerul Economiei s-a plâns că a cerut ajutor pentru HORECA 2,5 miliarde de lei. Proiectul de buget, însă, prevede doar un miliard. Şi bugetul Start-Up Nation ar fi fost diminuat.
Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: Orice ministru trebuie să înţeleagă că suntem în situaţia în care suntem, rebuie să restrângă cheltuielile ne-necesare.
Şi de la Ministerul Transporturilor s-ar fi tăiat 800 de milioane faţă de discuţiile iniţiale.
Florin Cîţu, premierul României: La transporturi, bugetul este mai mare decât anul trecut. Nu văd aici o problemă.
Nici Vlad Voiculescu nu este mulţumit de banii primiţi. Potrivit surselor Observator, Casa Naţională de Sănătate primeşte cu trei miliarde mai puţini bani şi se plafonează decontările pentru proceduri mai scumpe, ca de exemplu RMN-ul.
Scandal a fost şi la ministerul Mediului, Fondurilor Europene şi Dezvoltare
Însă, azi-noapte, liderii Coaliţiei au ajuns la un consens, spun sursele Observator: bugetul va fi suplimentat pe parcurs prin credite de angajament.
Florin Cîţu, premierul României: Păstrăm ceea ce a recomandat şi Comisia Europeană şi alte instituţii, să nu apăsăm prea tare pe frână în acest an.
Cum suntem în procedură de deficit excesiv, premierul Florin Cîțu a mers astăzi la Bruxelles să prezinte bugetul.
Bugetul este construit pe baza unui PIB cu șapte la sută mai mare decât anul trecut. Guvernul speră la o creştere economică de peste patru procente. Pentru investiţii, Guvernul Cîţu a alocat peste 60 de miliarde, fără banii care vor veni de la UE prin Programul Naţional de Rezilienţă. Cea mai mare problemă este că bugetul de anul acesta - trebuie să se încadreze într-un deficit de maxim 7,2 la sută.
Un lucru e clar: mai puține cheltuieli pe 2021
Kelemen Hunor, vicepremier: Vor fi mai puţine cheltuieli decât anul trecut. În ceea ce priveşte investiţiile, atragerea investitorilor sunt asigurate în 2021.
Florin Cîţu, premierul României: Prioritatea este şi au sume acolo alocate, este autostrada Sibiu-Piteşti. Sunt aproape două miliarde, din ce am văzut, pentru modernizarea căilor ferate.
Comisia Europeană se așteaptă ca România să înregistreze o creștere economică de 3,8% în 2021, respectiv de 4% în 2022. În ce privește inflația, în 2021 se va înregistra o ușoară creștere la 2,6%.