ByteDance preferă să închidă TikTok în SUA decât s-o vândă forţat americanilor. Până când mai poate fi folosită în SUA
Proprietarul TikTok, compania chineză ByteDance, a declarat că preferă să închidă aplicația în SUA decât să o vândă forţat americanilor, dacă toate opțiunile legale vor fi epuizate, relatează Reuters. Congresul a aprobat marți o lege care obligă ByteDance să vândă TikTok unui investitor american. Dacă nu reușește să vândă aplicația în următorul an, aceasta ar putea fi interzisă în SUA, cea mai mare piață a sa.
De Redactia Observator la 26.04.2024, 12:53Proprietarul TikTok ar prefera să închidă aplicația decât să o vândă, dacă ByteDance va epuiza toate opțiunile legale de luptă împotriva scoaterii platformei din magazinele de aplicații din SUA, au declarat patru surse pentru Reuters.
O potenţială vânzare TikTok în SUA ar afecta ambițiile tehnologice ale Chinei
Algoritmii TikTok sunt considerați esenţiali pentru toate operațiunile companiei chineze ByteDance, prin urmare vânzarea aplicației cu tot algoritmi este foarte puțin probabilă, au spus sursele citate. O potențială interzicere a TikTok în SUA ar afecta ambițiile tehnologice ale Chinei și ar adânci "separarea digitală" între vest și restul lumii, arată şi o analiză CNN.
TikTok, folosită de 170 de milioane de americani, reprezintă doar o mică parte atât din veniturile totale ale ByteDance, cât și dintre utilizatorii activi zilnici. Compania ar prefera în cel mai rău caz să închidă aplicația în SUA decât să o vândă unui potențial cumpărător american.
Închiderea aplicaţiei în SUA ar avea un impact limitat asupra afacerilor ByteDance, deoarece compania nu va trebui să renunțe la algoritmii săi de bază, au spus sursele citate de Reuters.
ByteDance a negat joi seara într-o declarație postată pe Toutiao, platformă media pe care o deține, că nu intenționează să vândă TikTok, după ce siteul The Information a publicat un articol în care susţine că ByteDance ia în considerare scenarii pentru vânzarea TikTok în SUA fără algoritmii care recomandă clipurile pentru utilizatori.
SUA obligă ByteDance să vândă TikTok până pe 19 ianuarie 2025
CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a declarat miercuri că se așteaptă să câștige bătălia legală cu guvernul american care susţine că platforma permite Chinei să spioneze şi să manipuleze utilizatorii.
Lege promulgată de Joe Biden în această săptămână dă companiei ByteDance un termen de 270 de zile să găsească un investitor dintr-o ţară care să nu fie "adversară" a SUA şi acest investitor să cumpere platforma TikTok.
Termenul limită stabilit pentru vânzare este de 19 ianuarie 2025, cu o zi înainte ca mandatul lui Joe Biden să expire, dar preşedintele SUA ar putea prelungi termenul limită cu trei luni dacă stabilește că ByteDance, companie privată, face progrese.
Greu de evaluat cât valorează TikTok
ByteDance nu dezvăluie public ce performanţe financiare are, nici detaliile financiare ale vreuneia dintre unitățile sale. Compania câștigă cei mai mulți bani în China, în principal din celelalte aplicații ale sale, cum ar fi Douyin, echivalentul chinez al TikTok, potrivit unor surse citate de Reuters. Piaţa din SUA a reprezentat anul trecut aproximativ 25% din veniturile totale ale TikTok.
În jur de 12 bancheri şi investitori care au fost chestionaţi de Reuters au spus că este greu de evaluat cât valorează TikTok în comparație cu Meta sau Snap deoarece datele financiare ale TikTok nu sunt disponibile și nici ușor de accesat.
Potrivit surselor citate de Reuters, veniturile ByteDance au crescut în 2023 la aproape 120 de miliarde de dolari, de la 80 de miliarde de dolari în 2022. Utilizatorii activi zilnici ai TikTok din SUA reprezintă aproximativ 5% din cei ai ByteDance din întreaga lume, a mai spus o sursă.
De ce sunt importanţi algoritmii TikTok
TikTok are aceiași algoritmi de bază ca restul aplicațiilor ByteDance, inclusiv platforma Douyin. În plus, algoritmii ByteDance sunt considerați mai buni decât al celor de la rivalii Tencent și Xiaohongshu.
Este imposibil să cedezi TikTok cu algoritmii săi, deoarece licența lor de proprietate intelectuală este înregistrată sub ByteDance în China și, prin urmare, este dificil de desprins de compania-mamă, au spus sursele citate de Reuters.
Mai mult, separarea algoritmilor de activele TikTok din SUA ar fi o procedură extrem de complicată și este puțin probabil ca ByteDance să ia în considerare această opțiune, au mai adăugat sursele.
Ca să nu mai vorbim că ByteDance nu va fi de acord niciodată să vândă rivalilor unul dintre cele mai valoroase active ale sale "codul său sursă secret" au mai spus sursele. Administrația Trump a încercat să interzică în 2020 TikTok și WeChat, altă platfomă deținută de chinezi, dar a fost blocată de instanțe.
China se opune ferm vânzării forțate a TikTok
China a indicat încă din martie anul trecut că nu este de acord cu o cedare forțată a aplicației TikTok. "China se va opune ferm (vânzării forțate a TikTok)", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Comerțului la o conferință de presă la Beijing la sfârșitul lunii martie 2023. "Vânzarea sau cesionarea TikTok implică exportul de tehnologie și trebuie să treacă prin proceduri administrative de licențiere în conformitate cu legile și reglementările chineze."
Legea privind controlul exporturilor adoptată de China în 2020 a extins definiția "articolelor controlate". Potrivit presei de stat, modificarea asigură că exporturile de algoritmi, coduri sursă și date similare trebuie supuse unui proces de aprobare.
În afară de algoritmi, principalele active TikTok includ datele utilizatorilor şi operațiuni de producție și management, au mai spus sursele citate.
Fostul secretar al Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, și-a exprimat interesul de a crea un grup de investitori pentru a încerca să cumpere TikTok, dar dacă nu va vinde activele TikTok din SUA, cu tot cu algoritmi, ByteDance ar putea avea dificultăți să atragă cumpărători.