Căderea leului va duce la creșterea și cu 10% a cheltuielilor lunare, avertizează specialiștii
Căderea leului loveşte în toate buzunarele. Facturile la telefonie vor fi mai scumpe. La fel ratele, chiriile, dar şi alimentele de bază. Analiştii spun că în lunile următoare traiul lunar va fi cu până la zece la sută mai scump faţă de finalul anului trecut.
De Redactia Observator la 25.01.2019, 22:42Căderea leului loveşte în toate buzunarele. Facturile la telefonie vor fi mai scumpe. La fel ratele, chiriile, dar şi alimentele de bază. Analiştii spun că în lunile următoare traiul lunar va fi cu până la zece la sută mai scump faţă de finalul anului trecut. Şi cei cu credite în lei primesc o veste proastă: indicele robor, care le influenţează ratele, a făcut un nou salt major.
Dupã o zi de pauză, Banca Naţională a anunţat vineri un curs de 4 lei şi 76 de bani pentru un euro. Cel mai mare din istorie.
Este a 11-a în această lună când euro atinge un nivel record. Leul se devalorizează însă şi faţă de celelalte monede. Un dolar a ajuns, de exemplu, la 4 lei şi 20 de bani, iar francul elveţian la 4 lei şi 22 de bani. Pentru buzunarele noastre este abia începutul, pentru că de acum încolo vom simţi cheltuielile mai mari cu mâncarea adusă din import, cu facturile pentru telefonie, dar şi cu chiriile şi ratele în alte valute.
Deja o familie care are o chirie sau o rată de 400 de euro plăteşte, raportat la cursul BNR, cu apoape 40 de lei mai mult faţă de finalul anului trecut. Câţiva lei în plus plătesc şi cei care au abonamente de telefonie în euro. În lunile următoare.
DRAGOŞ FRUMOSU, reprezentant industrie alimentară: Preţurile vor fi influenţate de depreciere şi la alimente şi la transport şi la medicamente şi la tot ce provine din import, fie că vorbim despre materie primă, fie că vorbim despre produs finit. Dacă luăm o medie pot fi creşteri între cinci şi opt procente.
De exemplu, doar un coş mediu, cu câteva alimente de bază, va fi cu aproape 20 de lei mai scump faţă de luna decembrie a anului 2018, arată o simulare de calcul realizată pe baza estimărilor celor din industria alimentară. România importă 80 la sută din carnea de porc, până la 85 la sută dintre legumele şi fructele din pieţe şi magazine şi 20-30 la sută din produsele lactate.
DRAGOŞ FRUMOSU, reprezentant industrie alimentară: Cu siguranţă vom scoate cu 150-200 de lei din buzunar mai mult, în fiecare lună. Înseamnă o anulare a creşterii salariului minim.
CRISTIAN PĂUN, economist: Cu siguranţă, oamenii au avut de pierdut. Cu siguranţă vor pierde şi mai mult dacă lucrurile vor continua şi există foarte multe semne de cofirmare a faptului că nu se va opri aici deprecierea. Mai exista spaţiu şi loc de depreciere.
Iar românii cu credite în lei mai primesc o veste proastă. Indicele robor, în funcţie de care se calculează ratele, a înregistrat un avans important, de la 3,03% la 3,11%. În schimb, creşterea dolarului se reflectă deja în preţul combustibililor. Un plin de 50 d elitri e, faţă de luna trecută, mai scump cu aproximativ cinci lei.