CALCUL. Cât plăteşti acum pentru un credit de 245.000 lei. Ratele cresc după majorarea dobânzii-cheie
Inflaţia şi războiul din Ucraina pun tot mai multă presiune pe buzunarele noastre. BNR a majorat dobânda de referinţă cu 0,5 procente, iar estimările specialiştilor arată că nu se va opri aici. Asta înseamnă rate care vor creşte tot mai mult, în următoarele luni, pentru cei care au credite cu dobândă variabilă. În acelaşi timp, şi costul împrumuturilor noi va creşte.
De Ioana Matei la 06.04.2022, 19:40După scumpiri pe bandă rulantă, la alimente, combustibil şi energie, românii dau sute de lei în plus şi pe rate. Banca Naţională a tot majorat dobânda de referinţă. De cinci ori, din ianuarie 2021 şi până în prezent. A ajuns acum la 3%, iar acest lucru se va vedea în scadenţele creditelor cu dobândă variabilă. "În România, ajungi să plăteşti mai mult dobânda decât creditul", se plânge un trecător.
Credit bancar. Cu cât se vor mări ratele
Pentru un credit ipotecar de 245.000 lei, luat pe 20 de ani, rata actualizată în aprilie, la o valoare a ROBOR de 4,6%, este de 1.700 de lei, cu 250 de lei mai mare decât în urmă cu exact un an. În cazul în care ROBOR ajunge la 6%, rata va mai creşte cu încă 140 lei.
Creşterea este mai temperată în cazul împrumuturilor dependente de IRCC, care are o corecţie întârziată cu şase luni. În ultimul an, rata unui credit de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, a crescut cu numai 30 de lei. La 1 iulie, se va simţi prima majorare substanţială, de 125 de lei, iar, în cazul în care indicele ajunge la 3,5%, rata va fi de peste 1.600 de lei, cu 265 de lei mai mare decât acum.
Recomandările specialiştilor
"N-ar trebui să ne aşteptăm ca dobânda de referinţă să scadă, ci dimpotrivă. Să se ajungă şi la 5, 6 la sută. Fac sfatul de a-şi diversifica veniturile, de a mai găsit cel puţin încă o sursă de venit", recomandă Adrian Benţa, consultant fiscal.
Până îşi găsesc joburi suplimentare, oamenii caută soluţii de renegociere a contractelor. "O primă soluţie este să apelezi la o refinanţare cu dobândă fixă pentru că avem acum oferte de la bănci cu dobândă fixă 4, 4,5%, deci chiar sub ROBOR. Să schimbăm în contract ROBOR-ul cu indicele IRCC. Acesta se poate face pe baza unei cereri depuse la bancă", spune Irina Chiţu, director comparator bancar.
Peste 700 de români au apelat la Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare, în primele trei luni ale anului, o variantă gratuită de conciliere cu banca. "Se pot obţine dimunări de marje de dobândă, se pot obţine chiar anulări de comisioane, restituiri de anumite sume, inclusiv diminuări de principal, adică din soldul creditului", explică Liviu Fenoghen, director CSALB.
Scumpiri după majorarea dobânzii-cheie
Odată cu majorarea dobânzii-cheie, şi creditele noi se vor scumpi. Asta înseamnă că românii se vor împrumuta mai puţin. Este efectul dorit, de fapt, de Banca Naţională, care încearcă să oprească creşterea inflaţiei, prognozată la peste 11%, în luna iunie.