Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 42 LIVE TEXT. Oficialii din Vest cred că retragerea trupelor rusești din apropiere de Kiev e aproape finalizată. Când ar putea începe ofensiva în Donbass

Război Rusia - Ucraina, ziua 42. Armata rusă a plecat din regiunea Kiev şi din nordul Ucrainei, dar oficialii NATO cred că trupele ruse se repoziţionează pentru o ofensivă totală în Donbass. Explozii au avut loc în regiunea Lvov, în oraşul Radekhiv din vestul Ucrainei. Vassily Nebenzia, consilierul de securitate al Rusiei la ONU, a declarat că 600.000 de civili ucraineni au fost evacuaţi în Rusia, dar aceştia au venit de bunăvoie, nu "sub constrângere sau răpiţi" aşa cum acuză Occidentul. Primarul din Mariupol a declarat pentru AFP că oraşul "a depășit stadiul unei catastrofe umanitare". De cealaltă parte, armata rusă susţine că a doborât două elicoptere care încercau să evacueze lideri naţionalişti ucraineni din Mariupol.

de Redactia Observator

la 06.04.2022, 22:45

UPDATE 22.38. Oficialii din Vest cred că retragerea trupelor rusești din apropiere de Kiev este aproape finalizată

Oficialii occidentali cred că retragerea Rusiei din jurul Kievului și din nord-estul țării este acum ''în mare parte completă'' și că va dura ''cel puțin o săptămână'' până când ar putea începe ofensiva în Donbass, având în vedere pierderile suferite.

În plus, oficialii mai cred că Kremlinul dorește să obţină o victorie în Donbass până la tradiționala paradă a Rusiei de ''Ziua Victoriei'', de pe 9 mai, o dată importantă în calendarul militar al țării. Convingerea este că Rusia va acorda prioritate controlului regiunilor Donețk și Lugansk, notează The Guardian. 

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21.42. Joe Biden condamnă "crimele de război" din Ucraina şi ameninţă Rusia cu sancţiuni suplimentare

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a denunţat, miercuri seară, "atrocităţile" şi "crimele de război" comise de trupele ruse în Ucraina şi a avertizat că va intensifica presiunile asupra Administraţiei preşedintelui Vladimir Putin, în contextul în care Washingtonul a aplicat noi sancţiuni.

"Împreună cu aliaţii şi partenerii, vom continua să intensificăm costurile economice, să aplicăm măsuri dureroase pentru Putin şi să intensificăm izolarea economică a Rusiei. Măsurile pe care le-am aplicat deja vor reduce PIB-ul Rusiei cu două cifre doar în acest an. Doar într-un an, sancţiunile noastre vor anula 15 ani de creştere economică în Rusia. (...) Vom lovi capacităţile Rusiei de a obţine creştere economică în următorii ani. Asta înseamnă Statele Unite. Şi vom aplica măsuri suplimentare, în coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, pentru a intensifica presiunile economice asupra lui Putin", a subliniat preşedintele SUA, potrivit agenţiei MEDIAFAX.

UPDATE 20:50. Rusia ar putea fi suspendată de ONU din Consiliul Drepturilor Omului

Organizația Națiunilor Unite va organiza joi un vot la New York pentru a exclude Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului. Ieri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la o reuniune a ONU că trupele Kremlinului au ucis ucraineni ''de plăcere''. Ambasadorul Rusiei a negat acuzațiile de crime de război.

Propunerea de a da afară Rusia – făcută de SUA și Marea Britanie – ar avea nevoie de sprijinul a două treimi din cei 193 de membri ai ONU pentru a fi adoptată joi, conform BBC

UPDATE 19:40. Vladimir Putin i s-a destăinuit lui Viktor Orban, după masacrul din Bucha

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat miercuri drept o ''provocare grosolană şi cinică'' a autorităţilor ucrainene descoperirea unor cadavre de civili în oraşul Bucha, lângă Kiev, după retragerea forţelor ruse, relatează AFP.

În cadrul unei convorbiri cu premierul ungar Viktor Orban, Putin a evocat în special ''provocarea grosolană şi cinică din partea regimului de la Kiev în oraşul Bucha'', potrivit unui comunicat al Kremlinului, notează Agerpres

Aceasta este prima reacţie a preşedintelui rus în acest caz care a provocat o profundă indignare la nivel internaţional.

UPDATE 18:42. Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a propus lui Vladimir Putin să declare un armistiţiu imediat

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat miercuri că i-a sugerat preşedintelui rus Vladimir Putin, de care este apropiat, să declare un armistiţiu imediat şi să discute cu liderii ucrainean, francez şi german, informează AFP şi Reuters, conform Agerpres

Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene (UE) şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), nu l-a condamnat explicit pe Vladimir Putin de la declanşarea ofensivei militare ruse, chiar dacă ea a condamnat invazia rusă. "Ceea ce este sigur e că noi nu vom trimite arme Ucrainei. Noi nu vom ceda presiunii pentru a extinde sancţiunile la petrolul şi gazul rusesc", a insistat Viktor Orban.

UPDATE 18:00. Jens Stoltenberg: Războiul ar putea dura ani de zile, deoarece Putin încă vrea ''întreaga Ucraină''

NATO nu a văzut ''niciun indiciu'' că obiectivul preşedintelui rus Vladimir Putin de a controla întreaga Ucraină s-a schimbat, deşi Rusia îşi concentrează în prezent asaltul asupra teritoriului din estul ţării, războiul putând dura chiar ani de zile, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform CNN.

Adresându-se reporterilor înainte de summitul de la Bruxelles al miniştrilor de Externe ai aliaţilor NATO, Stoltenberg a avertizat, de asemenea, că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile. ''Nu am văzut niciun indiciu că preşedintele Putin şi-a schimbat ambiţia de a controla întreaga Ucraină şi, de asemenea, de a rescrie ordinea internaţională, aşa că trebuie să fim pregătiţi pe termen lung'', a spus el.

Miniştrii de Externe ai statelor NATO se reunesc miercuri şi joi pentru a discuta despre suplimentarea sprijinului oferit Ucrainei. Kievul a cerut tancuri şi avioane de luptă pe lângă sistemele de apărare deja furnizate de Occident.

UPDATE 17:20. Oficialii ucraineni îi îndeamnă pe locuitorii din regiunile de est să fugă cât mai au șansa

Oficialii ucraineni îi îndeamnă pe locuitorii din regiunile de est Harkov, Lugansk și Donețk să fugă cât mai au șansa: ''Trebuie făcut acum, pentru că mai târziu oamenii vor fi sub foc și vor risca să moară'', a spus Iryna Vereshchuk, potrivit BBC. 

Rusia a declarat că își reorientează operațiunile militare asupra Donbasului, care cuprinde atât Donețk, cât și Lugansk.

UPDATE 17:10. Un convoi al Crucii Roşii, care transportă 500 de refugiaţi din Mariupol, a ajuns la Zaporijie

Un convoi al Crucii Roşii, format din autobuze şi vehicule private care transportă peste 500 de civili care au fugit din Mariupol, a sosit în oraşul Zaporijie (sud-estul Ucrainei), a anunţat, miercuri, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), conform CNN.

Grupul condus de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a părăsit oraşul Berdeansk marţi şi a ajuns miercuri în Zaporijie. Cei 500 de civili au fugit singuri din Mariupol, a informat CICR. ''Sosirea acestui convoi în Zaporijie este o mare uşurare pentru sute de oameni care au suferit enorm şi se află acum într-o locaţie mai sigură. Este clar, totuşi, că mii de civili care sunt în prezent blocaţi în Mariupol au nevoie de trecere în siguranţă şi ajutor pentru a intra. Ca intermediar neutru, suntem pregătiţi să răspundem acestui imperativ umanitar odată ce acordurile concrete şi condiţiile de securitate o permit'', a declarat Pascal Hundt, şeful delegaţiei CICR în Ucraina.

UPDATE 16:50. Papa Francisc a sărutat steagul Ucrainei, trimis la Vatican de la Bucha

''Veştile recente din războiul din Ucraina atestă noi atrocităţi, precum masacrul de la Bucha, o cruzime tot mai oribilă, comisă tot împotriva unor civili, femei şi copii'', a denunţat Papa azi la finalul audienţei generale. ''Sunt victime al căror sânge nevinovat strigă la cer şi imploră să fie pus capăt acestui război! Fie ca armele să tacă! Fie ca moartea şi distrugerea să înceteze!'' Papa Francisc a desfăcut și sărutat un steag ucrainean în faţa a mii de credincioşi adunaţi în sala Paul al VI-lea.

UPDATE 16:43. Crematoriile mobile ar fi început să funcționeze la Mariupol

Crematoriile mobile aduse de trupele lui Putin ar fi început să fie folosite în Mariupol pentru a șterge urmele crimelor de război, potrivit primarului Vadim Boychenko. Potrivit acestuia, zeci de mii de oameni ar fi murit, dar ar fi fost deja incineraţi.

UPDATE 16.31. Forțele armate ucrainene: rușii au pierdut 18.600 de soldați

După 42 de zile de război, forțele armate ucrainene anunță că rușii au pierdut 18.600 de soldați. Rusia, care declara date mult mai mici, nu a mai furnizat un bilanț oficial de câteva săptămâni. Potrivit armatei ucrainene rușii au mai pierdut 648 de tancuri, 1861 de blindate de luptă, 332 de sisteme de artilerie, 107 lansatoare multiple de rachete, 150 de avioane, 135 de elicoptere, 1324 de vehicule militare, 4 lansatoare mobile de rachete tactice cu rază scurtă de acțiune, 55 de sisteme antiaeriene.

UPDATE 15:55. Violul, "noua armă" a armatei lui Putin

Potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, 25 de fete şi femei au cerut ajutorul autorităţilor, povestind că au fost violate de ocupanţi, relatează BBC. Oficialul a adăugat că violul este "noua armă" a armatei lui Vladimir Putin.

UPDATE 15:30. China și Israelul se declară tulburate de imaginile din Bucha, fără a menționa sau incrimina Rusia

China a făcut referire miercuri la imagini "profund tulburătoare" după descoperirea cadavrelor în oraşul Bucha din Ucraina, refuzând în acelaşi timp să incrimineze Rusia, potrivit France Presse. Nici prim-ministrul Israelului nu a menţionat marți Rusia, deși a condamnat crimele de la Bucha.

UPDATE 14:00. WSJ: Prima țară NATO care a trimis tancuri în Ucraina. Rusia nu a reușit să oprească transporturile militare zilnice din Polonia, România și Slovacia

Cehia a trimis în secret tancuri de fabricație sovietică în Ucraina. Informația a fost confirmată de trei oficiali cehi și slovaci. Este pentru prima dată când o țară străină a furnizat tancuri Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, scrie WSJ care precizează și că Rusia nu a reușit să întrerupă cu atacuri transporturile militare zilnice către Ucraina din Polonia, România și Slovacia.

UPDATE 13:15. Ruşii pregătesc o ofensivă totală în Donbass. Ucrainenii vor să evacueze civilii din Lugansk cât mai repede

Autorităţile ucrainene se aşteaptă la o ofensivă totală a armatei ruse în Donbass. De asemenea, oficialii din Lugansk se grăbesc să evacueze cât mai rapid civilii din regiune prin cinci coridoare umanitare. Aceştia i-au îndemnat pe oameni să plece "cât timp mai sunt în siguranță"

UPDATE 13:05. Filmări cu drona arată tranșee în solul contaminat de la Cernobîl

Un guvernator ucrainean susține că rușii au săpat tranșee în solul contaminat de la Cernobîl. Câteva imagini obținute cu ajutorul dronei par să conforme informația, anunță Sky News. Conform procedurii, persoanele care vizitează zona de excludere de la Cernobîl sunt rugate să nu atingă solul din cauza pericolului reprezentat de deșeurile radioactive. Totuși, câteva imagini filmate cu drona par să arate mai multe tranșee săpate de soldații ruși în zona contaminată.

UPDATE 12:37. Numărul morților continuă să crească în Bucha. Șeful poliției: "Și încă nu ne-am uitat în case și apartamente"

Aproximativ 1.200 de crime de război au fost deja înregistrate în regiunea Kiev, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat șeful poliției capitalei. Andriy Nebitov a declarat pentru Sky News, într-un interviu, că cele mai multe dintre decesele înregistrate până acum au fost cauzate de bombardamentele rusești și de tirurile de rachete. În Bucha se așteaptă ca numărul cadavrelor să crească, mai ales că polițiștii încă nu au percheziționat casele.

UPDATE 10:08. Trei spitale, bombardate în Nikolaev. Ucrainenii acuză armata rusă că a folosit bombe cu dispersie

Medici fără Frontiere anunţă că forţele ruse au bombardat trei spitale în ultimele două zile, în Nikolaev. Potrivit BBC, ucrainenii îi acuză pe ruşi că au folosit bombe cu dispersie.

UPDATE 08:25. Masacrul din Bucha are urmări grave pentru Rusia: urmează al cincilea val de sancţiuni, cel mai dur de până acum

Masacrul de la Bucha aduce un nou set de sancţiuni Rusiei! Este al cincilea şi va fi cel mai dur de până acum, pentru că implică atât băncile, cât şi exporturile de cărbune. Se discuta inclusiv despre sanctionarea individuala a fiicelor lui Vladimir Putin, Katerina si Maria. Si SUA vor anunţa noi măsuri.

UPDATE 08:23. Zelenski, discurs dur la ONU: "Eliminaţi Rusia sau vă desfiinţaţi". Un oraş de lângă Kiev, şters de pe hartă: ar putea fi mai rău ca la Bucha

Retragerea armatei ruse din nordul Ucrainei dezvăluie noi dovezi ale masacrelor şi atrocităţilor comise de militarii invadatori. Într-un discurs adresat Consiliului de Securitate al ONU, preşedintele Zelenski a cerut ca Rusia să fie exclusă din acest organism unde dreptul său de veto blochează orice decizie. În acest timp, bombardamentele continuă să facă victime în aşteptarea marii ofensive pregătite de unităţile ruse în Donbass.

UPDATE 07:37. Forţele aeriene ale Ucrainei: Opt rachete de croazieră ruseşti au fost distruse într-o singură zi

Armata ucraineană a anunţat că opt rachete de croazieră ruseşti au fost distruse într-o singură zi, informează Kiev Independent. Forţele aeriene ucrainene au declarat pe 5 aprilie că, în încercarea de a evita zonele de apărare aeriană ale Ucrainei, forţele ruse au lansat în schimb rachete din Belarus.

Zelenski: "Kievul este capitala democraţiei globale, capitala luptei pentru libertate pentru toţi de pe continentul european"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi noapte, că oraşul Kiev a devenit capitala democraţiei globale, capitala luptei pentru libertate pe continentul european. El a mai spus că ucrainenii nu au altă opţiune decât să lupte şi să facă totul pentru a câştiga.

"Consiliul de Securitate al ONU există, iar securitatea în lume nu. Pentru nimeni. Acest lucru înseamnă cu siguranţă că Naţiunile Unite nu pot în prezent să îndeplinească funcţiile pentru care a fost creată. Şi un singur stat este de vină pentru asta - Rusia, care discreditează ONU şi toate celelalte instituţii internaţionale la care încă participă. Ei bine, nu chiar participă... Încearcă să blocheze tot ce este constructiv şi să folosească arhitectura globală pentru a răspândi minciuni şi a justifica răul pe care îl face. Sunt sigur că lumea vede. Sper că lumea va trage concluzii. Altfel, va rămâne o singură instituţie în lume care să garanteze securitatea statelor. Şi anume cea a armelor", a afirmat el. Zelenski a spus că a sugerat găzduirea unei conferinţe globale la Kiev pentru a "determina cum poate fi reformată arhitectura lumii", având în vedere toate acţiunile Rusiei.

Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt investigate în Ucraina, anunţă procurorul general de la Kiev

Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt în prezent investigate în Ucraina, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, relatează The Guardian. "Chiar şi într-o situaţie atât de crudă, crimele de război sunt pe primul loc pe spectru, urmate de crimele împotriva umanităţii şi genocidul”, a declarat Venediktova, citată de Kyiv Independent. "Procurorii conduc o anchetă pentru un fapt înfiorător de torturare, ucidere şi tentativă de ardere a cadavrelor a 6 civili în Bucha. Dosarul penal este pornit în temeiul articolului 438 din Codul penal (Încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului)”, a adăugat ea marţi pe Twitter. "Sub îndrumarea procurorilor, se desfăşoară o anchetă preliminară pentru încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului şi încălcări ale dreptului internaţional umanitar. Ocupanţii au încercat să ardă cadavrele a şase civili torturaţi şi ucişi în Bucha", a spus ea.

SUA anunţă că vor acorda un ajutor suplimentar de securitate de 100 de milioane de dolari Ucrainei

Statele Unite au anunţat marţi că vor acorda Ucrainei un ajutor suplimentar de securitate de până la 100 de milioane de dolari pentru a face faţă invaziei ruse. Acesta este "pentru a satisface o nevoie urgentă a Ucrainei de sisteme antitanc Javelin suplimentare, pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei şi pe care le-au folosit atât de eficient pentru a-şi apăra ţara”, a afirmat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

"Lumea a fost şocată şi îngrozită de atrocităţile comise de forţele ruse în Bucha şi în toată Ucraina”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un comunicat separat, referindu-se la oraşul ucrainean în care au fost descoperite zeci de cadavre după retragerea trupelor ruse. "Statele Unite, alături de aliaţii şi partenerii noştri, sprijină ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat el.

Aproximativ 400 de locuitori din Hostomel, daţi dispăruţi, anunţă şeful administraţiei locale

Aproximativ 400 de locuitori din Hostomel, regiunea Kiev, sunt daţi dispăruţi, a declarat şeful administraţiei militare locale, Taras Dumenko. El a spus că autorităţile inspectează în prezent subsolurile din zonă, conform Kyiv Independent. Potrivit acestuia, multe persoane din Hostomel au fost găsite la Bucea, semn că forţele ruse mută oameni. Dumenko crede că trupele ruse sunt mai atente la acoperirea urmelor după ce se îndepărtează de linia frontului.

320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse la Bucea, afirmă primarul oraşului

Primarul oraşului Bucha a declarat pentru BBC că aproximativ 320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse în timpul ocupării oraşului. Anatoli Fedoruk a spus că a asistat personal la execuţiile mai multor persoane de către forţele Moscovei.

"Am văzut mai multe episoade”, a spus Fedoruk. "Au fost trei maşini cu civili care încercau să se evacueze spre Kiev şi s-a tras asupra lor cu brutalitate. Era o femeie însărcinată al cărei soţ ţipa cerând să nu o împuşte, dar au împuşcat-o cu brutalitate”. Fedoruk a mai susţinut că forţele ruse au vânat politicieni locali în timpul ocupaţiei lor. El i-a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a negat acuzaţiile de crime de război comise de trupele Moscovei, "să vină în oraşul Bucha şi să vadă trupurile morţilor şi să privească în ochi familiile, mamele, soţii, copiii care au rămas orfani”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 42 LIVE TEXT. Oficialii din Vest cred că retragerea trupelor rusești din apropiere de Kiev e aproape finalizată. Când ar putea începe ofensiva în Donbass