CALCUL. La cât va ajunge o rată de 1.870 de lei după ce IRCC şi ROBOR au scăzut
Luna iulie vine cu dobânzi mai mici la credite. Din păcate însă, scăderile nu sunt cele aşteptate pentru că vom plăti mai puţin cu câţiva lei sau cu câteva zeci de lei, în cel mai bun caz. Şi chiar dacă BNR pregăteşte reducerea dobânzii-cheie, abia peste un an, doi, vom avea rate semnificativ mai mici, spun analiştii.
De Redactia Observator la 01.07.2024, 20:04IRCC, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor după mai 2019, scade uşor. De la 5,9% la 5,86%. Vestea e una bună, însă efectele nu vor fi unele semnificative.
"Este cea mai mică valoare din ultimul an şi rămâne aşa în urmăroarele 3 luni. Cei care au rate calculate în funcţie de IRCC vor avea rate asemănătoare. Această scădere de IRCC nu va modifica foarte mult rata lunară", explică Irina Ştefan, broker de credite.
Spre exemplu, pentru un împrumut de 50 de mii de euro, luat pe 30 de ani, rata se reduce de la 1.870 de lei la 1.863 de lei. Iar la un credit de 125 de mii de euro, rata se reduce cu 18 lei. E doar un respiro pentru clienţi. Din octombrie, indicele IRCC creşte din nou şi ajunge la 5,99%.
"IRCC-ul n-are cum să scadă semnificativ, sub 6, atâta timp cât facilitatea de depozit pe piaţă este la 6%. Este rata la care băncile comerciale pot depune bani la BNR. N-are sens ca o bancă să pună bani altei bănci la o rată mai mică decât 6", spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România.
- CALCUL. Cât va fi rata lunară la un credit de 100.000 de lei, luat pe 5 ani, la băncile cu dobândă sub 7%
- Se răspândeşte o nouă tulpină de mpox, cu rate de mortalitate de 10% la copii. OMS trage un semnal de alarmă
- Cârd de răţuşte, filmat în timp ce traversa una dintre cele mai aglomerate intersecţii din Cluj-Napoca....
"IRCC a crescut extrem de rapid în anul 2023. din zona de 1-2%, la zona actuală de 5-6%. Ulterior a intrat pe un plafon", adaugă Dragoş Nichifor, broker de credite.
Şi ROBOR-ul la 3 luni stagnează
"ROBOR a crescut nemeritat de repede şi s-a dus la o valoare puţin mai mare. S-a ajustat venind către valoarea IRCC-ului, care e o medie. Atunci când dobânzile cresc, ele se duc foarte repede la valori mari. În schimb, atunci când scad, ele scad în timp, treptat, cu ajustări extrem de mici", explică Dragoş Nichifor, broker de credite. .
Nici semnalul dat de BNR nu va ajuta prea mult. Chiar luna aceasta banca naţională ar urma să scadă dobânda cheie, de la 7% până la 6,75%. Mai mult nu e posibil din cauza presiunilor inflaţioniste.
"Încă sunt riscuri semnificative asupra inflaţiei. Nu scade atât de puternic pe cât se aştepta piaţa pentru că mai sunt şocuri. A crescut preţul petrolului. Peste, a venit o acciză suplimentară. Avem salariul minim, de asemenea", spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România.
Rate mai mici vom plăti abia peste un an, estimează specialiştii.