Cartoful, cel mai scump produs din ultimul an, a început să se ieftinească. În doar o luna, preţul a scăzut cu 13%
Cartoful, campionul scumpirilor în ultimele 12 luni, a început să se ieftinescă. În numai o lună, preţul a scăzut cu 13%. Suntem în plin sezon de recoltat, iar producătorii sunt dispuşi să mai negocieze ca să nu rămână cu marfa nevândută. Pe dealurile din sudul ţării, unde culturile nu au fost calamitate de tot din cauza secetei, producţia este însă la jumătate faţă de anul trecut.
De Diana Speretoiu la 21.08.2022, 19:39Liviu Dascălu a plantat, în localitatea gorjeană Dănciuleşti, cartofi albi şi roşii. Nu găseşte oameni să muncească cu ziua, aşa că întreaga familie pune umărul la lucru. Cartofii sunt scoşi din pământ cu sapa. Nu e uşor, dar oamenii se bucură că au ce aduna de pe deal. "Vin oamenii şi iau de acasă pentru că ştiu că noi folosim gunoi de grajd, nu folosim chimice. În rest, aşteptăm de la Dumnezeu să ne ajute cu ploaia. În agricultură, e o loterie", a declarat Liviu Dascălu, producător.
Într-un an bun, recolta de cartofi era de 30 de tone la hectar. Acum, din cauza secetei, producţia s-a înjumătăţit. "Producţia este mai mică, dar nu este calamitată din cauza efectelor negative ale lipsei de apă din sol", a declarat Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj. Cu toate acestea, în pieţe, tarabele sunt pline de cartofi de toate soiurile. În Târgu Jiu, de exemplu, un kilogram costă între 3 şi 5 lei. Deşi preţurile sunt mai mici decât în iunie, clienţii nu se prea înghesuie să cumpere.
Marii producători investesc în utilaje ca să-şi uşureze munca, dar tot stau la mila vremii. "Dacă am avea un sistem de irigaţii, ca să putem iriga şi noi pe viitor. Asta ar trebui să facem, că viitorul nu arată bine. Dacă nu avem un sistem de irigaţii, nu se poate face nimic", a declarat Costel Hulei, producător. Potrivit statisticilor, în ultimul an, aproape toate legumele s-au scumpit. Comparativ cu 2021, acum costă mai mult cu aproape 40%.