Cât costă casa ideală a românilor în 2025. Iancu Guda, sfaturi despre cum să luăm eficient un credit imobiliar
Românii ştiu exact cum arată casa ideală: apartamentele cu două camere aflate din marile orașe sunt cele mai populare locuințe în 2025. Casele trebuie însă să îndeplinească mai multe criterii şi puţini sunt cei care lasă loc de compromisuri. Specialiştii spun că este imposibil ca o locuinţă să bifeze atât de multe criterii la preţuri de până în 120.000 de euro. În plus, preţurile vor creşte anul acesta.
De Ingrid Tîrziu la 17.01.2025, 19:34În 2025, românii nu mai vor să depindă de alţii pentru propriul confort. Centrala termică este condiţia esenţială pentru 73% dintre potenţialii cumpărători de case din acest an. În plus, nu mai lasă loc de niciun compromis.
Locuinţa ideală pentru cei mai mulţi dintre români este un apartament cu două camere, într-un bloc nou, până în 120.000 de euro. Să fie într-o zonă bună, bine conectată la transportul în comun şi să dispună eventual în acelaşi preţ de un garaj, sau de un loc de parcare. Specialiştii spun însă că în aceşti bani cu siguranţă în oraşele mari nu vom putea îndeplini toate aceste condiţii.
Mihaela a mai renunţat la câteva criterii pentru a se încadra în buget. Casa nouă poate fi acum şi un apartament vechi. "Aleg zona înainte de a vedea interiorul unei locuinţe. Undeva la 120.000. La blocurile noi suma asta este mult prea mică", spune Mihaela, clientă.
"Cu acest buget, în zonele de inel median sau spre periferie cu siguranţă ne putem lua o locuinţă nouă, care să beneficieze de aceste facilităţi, dar va suferi puţin pe partea de infrastructură. În zona Floreasca, o zonă foarte bună, avem apartamente de două camere de dimensiuni rezonabile, în range-ul de 120-130.000 de euro, însă sunt de multe ori în blocuri fără lift, din anii 50 sau 60 şi iată compromisul", spune Toma Filipovici, preşedinte APAIR.
În ce oraşe e mai accesibilă "casa ideală"
În ţară, casa ideală în 2025 se poate cumpăra cu 120.000 de euro în oraşe precum Timişoara, Iaşi, Constanţa, dar nu într-o zonă centrală. În Cluj sau Braşov, de exemplu, un apartament de 60 de mp utili, într-un bloc nou şi într-o zonă bună, depăşeşte cu mult suma.
"Acest compromis să nu fie făcut la calitatea locuirii. Să nu avem vicii ascunse. Calitatea locuirii este redată şi de proximitatea faţă de un parc, proximitatea faţă de mijloacele de transport dar mai ales de punctele de interes pentru noi: grădiniţa, şcoala copilului, locul de muncă", explică Daniel Crainic, director de marketing platformă imobiliară.
Cum ne alegem casa
Economiştii recomandă să ne alegem casa după posibilităţi. "Ar trebui să ne luăm o casă care înseamnă veniturile familiei pe cinci ani minus 20% grad de îndatorare. Din acest reper, în Bucureşti, cu salariul mediu de 2.000 de euro, înseamnă că ne putem întinde la o casă cam de 94,000 de euro, din care 80.000 este credit, rata lunară la bancă trebuie să fie cam 2.000-2.500 de lei", recomandă Iancu Guda, specialist economic Observator.
Cine are în plan să-şi ia o casă, ar trebui să se grăbească. Estimările arată că, până la finalul anului, preţurile vor creşte cu până la 10-15%.