Cât costă să-ţi pui gazon în toamna lui 2024. Secretul grădinarilor este pământul negru
Ca iarba din grădina vecinilor să nu fie mai verde, plăteşti bani grei. Pământul special, seminţele, fertilizatorii şi îngrijirea gazonului sunt condiţii esenţiale pentru a obţine iarba verde de acasă. Costurile minime pentru întreţinerea unei grădinii pleacă de la 1.200 de lei pe lună.
De Cristina Niță la 19.10.2024, 21:15Iarba verde de acasă se obţine cu muncă şi dacă respecţi anumite reguli. Plantarea gazonului se face în două perioade ale anului, nu pe frig şi nici pe caniculă. Perioadele ideale sunt în lunile mai-iunie, la jumătatea lunii august şi sfârşit de octombrie.
Cum se face însămânţarea gazonului de toamnă
- Fără risc de secetă și temperaturi ridicate
- Precipitații mai frecvente
- Mai puţine buruieni
"O să îngropăm puţin seminţe pentru gazon, cu îngrăşământ din pământ. Tasăm bine pământul peste seminţe şi să închidem bine pământul să păstrăm umiditate în sol", arată Ludovic Lacarrere, inginer peisagist.
Secretul grădinarilor este pământul negru. "Am adus pământ negru. L-am pregătit cu motocultorul acum 2 luni. S-a mai tasat, s-a mai pregătit", adaugă Ludovic Lacarrere, inginer peisagist.
"Preţurile pleacă de la 350-400 de lei o maşină de 3 tone, până la undeva 1.500-2.000 de lei o maşină de 24 de tone. Şi se foloseşte în special pentru gazon, este pământ vegetal. Costurile minime pentru întreţinerea unei grădini de 100, 150 mp pleacă undeva de la 1.200 de lei pe lună", spune Costas Bunaciu, inginer peisagist.
Gazon cu seminţe sau gazonul rulou
Gazonul cu seminţe şi gazonul rulou sunt tendinţele din această toamnă. "Am osciliat între rulou şi sămânţă. Nimic nu este ieftin în ziua de astăzi", spune o femeie.
"Am optat pentru toamna asta pentru gazon cu seminţe. Are un cost mai mic faţă de gazonul rulou. La jumătate de preţ. Avem în jur de 100 de metri pătraţi. Pentru 100 de metri pătraţi 2.500 de lei cu tot cu pregătire de teren şi însămânţare. La gazon, un rulou ar fi 6.000-7.000 de lei", arată Ludovic Lacarrere, inginer peisagist.
"Prin însămânţare putem ajunge la un gazon de densitatea acelui rulou doar după un timp de 6-8 luni de zile. În momentul în care însămânţăm, gazonul este mic, firav şi rar. Practic, până să ajungem la densitatea ruloului costurile aproape se dublează", a explicat Costas Bunaciu, inginer peisagist.
Specialiştii recomandă folosirea fertilizatorilor pentru o creştere egală a ierbii şi tunderea gazonului o dată sau de două ori pe săptămână.