Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Aurul negru" al munţilor, tot mai rar. La piaţă, kilogramul ajunge şi la 25 de lei

Sunt căutate pentru gustul desăvârşit, dar şi pentru beneficiile aduse sănătăţii. Afinele, căci despre ele vorbesc, sunt vedetele sezonului. Anul acesta, însă, culegătorii sunt tot mai rari, iar puţinii care mai urcă pe munte o fac doar pentru a le culege pentru uz personal. Direcţiile silvice se află acum în impas, din cauza importului tot mai mare din străinătate. 

de Sorin Tanţoş

la 30.07.2024 , 09:08

Seceta şi canicula au afectat totul. Afinele de pădure, extrem de căutate, se găsesc tot mai greu. De exemplu, în județul Mureș, sunt tot mai puţine fructe. La fel de greu se găseşte şi mână de lucru. Puţini mai sunt cei care îşi fac curaj să urce pe munte la cules.

Kilogramul de afine ajunge şi la 25 de lei

În vârful muntelui, kilogramul de afine este 15 lei, iar la piață ajunge să fie şi cu zece lei mai scump.

Vezi și

"Sunt mai bune afinele de pădure, pentru gem, pentru afinată, pentru copii", spune o femeie. 

Afinele sunt căutate, atât pentru gustul lor dulce-acrișor, cât și pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate. "Datorită elementelor pe care le conţine, atât luteină, pro vitamina B, are diferite valenţe în echilibrarea funcţionării organismului", a declarat  Liviu Todoran, specialist în alimentație. 

Afinele ajută la dezvoltarea şi funcţionarea normală a creierului, în lupta împotriva diabetului, dar şi a afecţiunilor gastrointestinale.

Sorin Tanţoş Like
Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » "Aurul negru" al munţilor, tot mai rar. La piaţă, kilogramul ajunge şi la 25 de lei