Cât de sigur e portofelul crypto? Nivel record de tranzacţii ilegale, în 2021
Activităţile ilegale cu criptomonede au atins în 2021 un nivel record, în funcţie de valoare, adresele ilicite primind 14 miliarde de dolari în monede digitale, în creştere cu 79% faţă de 7,8 miliarde de dolari în 2020, potrivit unui blog al firmei de analiză blockchain Chainalysis, publicat joi, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 07.01.2022, 09:05Potrivit Chainalysis, adresele ilicite deţin deja criptomonede în valoare de peste 10 miliarde de dolari, majoritatea fiind deţinute de portofele asociate cu furtul cripto. Adresele ilicite sunt definite ca portofele legate de activităţi criminale, cum ar fi ransomware, scheme Ponzi şi escrocherii, relatează news.ro.
Tot mai multe activităţi ilegale cu criptomonede
Ponderea activităţilor ilicite din volumul total al tranzacţiilor cripto a rămas scăzută, la doar 0,15% în 2021. Volumul total al tranzacţiilor a urcat la 15.800 mii de miliarde de dolari anul trecut, fiind mai mari cu peste 550% faţă de nivelul din 2020. Chainalysis a arătat că ponderea de 0,15% ar putea creşte în continuare, firma identificând mai multe adrese legate de tranzacţii ilegale pe care le încorporează în volumul total.
Raportul realizat de Chainalysis afirmă că 0,34% din tranzacţiile cripto din 2020 au fost asociate cu activităţi ilegale, iar ponderea a urcat la 0,62%. ”Folosirea ilegală a criptomonedelor creează impedimente uriaşe pentru adoptarea acestora, creşte probabilitatea impunerii de restricţii de către guverne şi, cel mai rău, victimizează oameni nevinovaţi din întreaga lume”, a spus Chainalysis.
Totuşi, tendinţa de bază sugerează că, cu excepţia anului 2019 - un an extrem de anormal pentru criminalitatea cripto, în mare parte din cauza schemei de mai multe miliarde de dolari PlusToken Ponzi - criminalitatea a devenit o mică parte a lumii criptomonedelor.