Video Un dezvoltator imobiliar vinde case lângă București cu 3 monede Bitcoin, plus TVA. Interesul românilor pentru criptomonede creşte de la o zi la alta
Banii virtuali, sau criptomonedele, îşi fac din ce în ce mai mult simţită prezenţa şi în România. Tot mai mulţi antreprenori au introdus şi această posibilitate de plată digitală. Se pot achiziţiona de la case şi maşini, până la gadgeturi, bilete de avion sau pepeni.
La nici 20 de kilometri de Bucureşti, în Mogoşoaia, construcţia unui ansamblu de vile este în toi. Viitorii proprietari pot să le achite şi în criptomonede. O premieră pentru România.
Gabriel Focşeneanu, dezvoltator imobiliar: ”În Bitcoin sau în Elrond. Şi, la solicitarea lor, noi am făcut contract cu un operator autorizat de plăţi, ce poate transforma monezile virtuale în RON”.
Ioana Matei, reporter Observator: ”O casă de 135 de metri pătraţi, cu trei dormitoare, trei băi, o bucătărie şi un living generos, de 32 de metri pătraţi. Clienţii o vor putea cumpăra cu 3 bitcoin plus TVA”.
Adică în jur de 215.000 de euro.
În Cluj, un dealer auto vinde mașini în EGOLD, moneda virtuală autohtonă
Din Mogoşoaia, ajungem în Sillicon Valley-ul românesc. La Cluj-Napoca, îl găsim pe singurul distribuitor de autoturisme din ţară care acceptă plata în criptomonede. A vândut până acum patru maşini, în EGOLD, moneda virtuală autohtonă.
Roger Pătraşcu, director vânzări dealer auto: ”Şi mai avem în lucru încă aproximativ şapte maşini. Au valoarea între 40 şi 84 de mii de euro. E mai uşor ca noi să înregistrăm în contabilitate bani clasici. Următorul pas categoric va fi să gândim, să dezvoltăm, să deţinem cripto şi a avea pe balance sheet-ul companiei chiar şi cripto”.
Românii pot achita cu monedele virtuale şi bilete de avion sau gadget-uri. Economia digitală a ajuns chiar şi la tarabe. Vara aceasta, un comerciant din Timiş a vândut pepeni în criptomonede. Preţul a fost cu un leu pe kilogram mai ieftin, aşa că afacerea s-a dovedit profitabilă, de ambele părţi.
Corneliu Creţu, comerciant: ”Asta e moneda mea, XRP, despre care am ales să vorbim și în care îmi vând lubeniţa. Mult mai avantajos în criptomonede, noi suntem fericiţi, clientul e fericit. El scapă de cripto, noi adunăm cripto”.
Ce spun analiștii despre investițiile în criptomonede
Din cauza volatilităţii pieţei însă, cei mai mulţi comercianţi au spus pas experienţei cripto.
Emilian Duca, analist economic: ”Fiind operaţiuni realizate de operatori privaţi, riscurile sunt ceva mai mari, lipseşte garanţia statului, care stă în spatele monedelor clasice şi acest lucru poate, mai devreme sau mai târziu, să-i afecteze pe cei care investesc în zona respectivă”.
Doar 5% dintre români investesc în domeniu, însă interesul creşte exponenţial. Specialiştii se aşteaptă ca şi băncile să-şi îndrepte atenţia spre monedele virtuale, în maximum trei ani, odată cu reglementarea tranzacţiilor. Luna aceasta, piaţa criptomonedelor a depăşit 3 trilioane de dolari, la nivel mondial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰