Antena LIVE

Curs valutar

Ce este "taxa pe soare", aprobată de guvern în plină criză energetică. Ce prevede și cine este vizat. USR va sesiza Comisia Europeană

O decizie controversată a Guvernului vizează consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice. În timp ce USR acuză Guvernul că inventează o nouă taxă în plină criză energetică şi spune că va sesiza Comisia Europeană dacă ordonanţa privind "taxa pe soare" nu va fi modificată, Ministerul Energiei se apără. Instituţia precizează că posibilitatea introducerii taxei este îndepărtată şi presupune "îndeplinirea mai multor condiţii". 

De la 05.12.2022, 10:52
WhatsApp
Ce este "taxa pe soare", aprobată de guvern în plină criză energetică. Ce prevede și cine este vizat. USR va sesiza Comisia Europeană Facebook/Ministerul Energiei - România

Opoziţia acuză Guvernul PSD-PNL că a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare. USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă care, potrovit acestora, pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă.

Concret, prosumatorii, cei aproximativ 30.000 de consumatori casnici şi firme care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie, vor fi obligaţi să plătească o taxă pentru cantitatea de energie pe care o produc lunar.

USR anunţă că va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică ordonanţa privind ''taxa pe soare''

Conform unui comunicat al USR, Guvernul aplică "eronat" o directivă europeană, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, riscă să se facă "responsabil pentru o nouă procedură de infringement" împotriva României, transmite Agerpres.

Pe acelaşi subiect

"Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanţa de urgenţă care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deşi nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Şi dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu îşi dă cu stângul în dreptul şi spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulţi dintre prosumatori şi treptat pentru ceilalţi", precizează coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea.

USR menţionează că "taxa pe soare" ar urma să se aplice imediat pentru cetăţenii şi firmele care produc mai mult de 30 kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde, de exemplu). IMM-rile şi fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie, precizează sursa citată.

"Decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înşişi aparţine guvernului PSD-PNL. Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi. Directiva lasă anumite excepţii, pe care Virgil Popescu le transformă în regulă. Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi pentru ce consumă ei înşişi este omis ca referinţă în textul din OUG atunci când se stabileşte taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Înainte de acest an, oricând doreşte Guvernul, OUG-ul a creat baza legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca şi a IMM-urilor şi fermelor care instalează o putere de 30 kW", se arată în comunicat.

Potrivit USR, printr-o transformare a sintagmei "statul poate" în "statul taxează", guvernul PSD-PNL "dă o lovitură" producţiei independente de energie, "pentru a proteja piaţa captivă a marilor companii de stat, subordonate" lui Virgil Popescu.

"Ordonanţa emisă de Virgil Popescu este manifestarea evidentă a unui major conflict de interese asupra căruia Comisia Europeană a tot atras atenţia: Ministerul Energiei este şi mare patron în producţia de energie şi reglementator. Virgil Popescu îşi apără monopolul din energie asuprind prosumatorii români", a precizat Cristian Ghinea.

Ce este "taxa pe soare" şi pe cine vizează

Marţea trecută, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile. "Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Ministerul Energiei a venit cu explicaţii, în urma acuzaţiilor: Ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, adoptată recent de Guvern, transpune Directiva (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

"Pentru corecta informare a publicului, prin Ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România riscă să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza 2021/0333). Astfel, prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puţin 32% a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile şi implicit conferirea de stabilitate şi predictibilitate investitorilor în domeniu.

"Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creşterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanţări din bugetul naţional, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare şi reamintim că prin adoptarea OUG 143 din dec 2021, ordonanţa ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponenţial în cursul anului 2022", se mai precizează în comunicat.

Totodată, ordonanţa de urgenţă vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiţii. În ceea ce priveşte introducerea unei taxări a prosumatorilor, reprezentanţii Ministerului Energiei precizează, printre altele, "ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nici o taxă, însă Directiva 2018/2001 vorbeşte de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, acestea regăsindu-se la art 21 din Ordonanţă".

Autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE aplică taxe şi tarife nediscriminatorii şi proporţionale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne în spaţiile lor, într-unul sau mai multe cazuri. Astfel, unul dintre cazurile menţionate este "dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului şi efectul de stimulare a unui astfel de sprijin".

O altă situaţie privind aplicarea taxelor se referă la faptul că "de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depăşeşte 8% din puterea totală instalată în capacităţile de producţie de energie electrică la nivel naţional şi dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent şi participativ, că dispoziţia prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporţionată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depăşeşte ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obţine o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum şi că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acţiuni rezonabile".

Un alt caz menţionat este "dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalaţii cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW".

Reprezentanţii Ministerului Energiei amintesc că OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare

Ministerul Energiei, despre taxa pe soare: Posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată și presupune mai multe condiții

Ministerul Energiei a răspuns, duminică, criticilor Opoziţiei şi ale PSD, privind taxarea prosumatorilor, în ultima ordonanţă adoptată de Executiv înainte de minivacanţa de 1 Decembrie. Instituţia precizează că posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată şi presupune îndeplinirea mai multor condiţii, iar mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia.

Ministerul menţionează că OUG poate fi modificată în Parlament şi arată că a fost avizată de mai multe ministere PSD: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării”.

"Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza 2021/0333). Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puţin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile şi implicit conferirea de stabilitate şi predictibilitate investitorilor în domeniu", spune ministrul Energiei. 

"Aşa dupa cum se vede şi din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 şi presupune îndeplinirea mai multor condiţii. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia", spune ministerul.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

energie guvern soare taxa usr
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot
A1
Publicat 23.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024