Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România va avea cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Costă 800 de milioane de euro, 1.000 de oameni vor lucra zilnic. Când va fi gata

Lucrările la cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va fi construit în Arad, încep de anul viitor şi vor costa 800 de milioane de euro. Investiția în parcul din zona Pilu-Grăniceri este doar începutul. Dezvoltatorul mai anunță alte două investiții în fotovoltaice care ridică totalul la 1,4 miliarde de euro. Aradul va ajunge un pol al energiei regenerabile, promite investitorul.

de Redactia Observator

la 29.11.2022 , 16:59

România va avea cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Costă 800 de milioane de euro, 1.000 de oameni vor lucra zilnic. Când va fi gata Parc fotovoltaic (imagine ilustrativă) - Profimedia

Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va începe anul viitor în zona Pilu - Grăniceri, din judeţul Arad, va costa aproximativ 800 de milioane de euro, au anunţat, marţi, reprezentanţii investitorului şi ai dezvoltatorului. Aceştia au mai transmis că, pe lângă acest proiect de 1.044 de MW, în judeţ se vor mai construi două parcuri fotovoltaice, ce vor oferi alţi circa 800 MW, relatează Agerpres.

Autorităţile judeţene, alături de reprezentanţii investitorului şi ai dezvoltatorului, au prezentat, la Consiliul Judeţean (CJ) Arad, proiectul pe care îl au în lucru în zona comunelor Pilu şi Grăniceri, care ar urma să fie finalizat în decembrie 2024, când ar urma să fie livrată în reţea prima cantitate de energie produsă.

Aradul va deveni un pol al energiei regenerabile

Articolul continuă după reclamă

Conform dezvoltatorului şi autorităţilor, va fi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, iar judeţul Arad va deveni un "pol energetic". "Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, construcţia începe în vara anului 2023, iar până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea", a declarat Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.

Pe acelaşi subiect

El a adăugat că proiectul va avea şi unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.

1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului fotovoltaic

Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite, cel mai târziu începând cu 2024, alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro. Europarlamentarul Gheorghe Falcă, prezent în conferinţa de prezentare a investiţiei, a spus că parcul fotovoltaic de la Pilu - Grăniceri va oferi 1.044 de MW şi că, pentru construire, în Arad vor ajunge, pe calea ferată, 23.000 de containere cu echipamente şi materiale.

Parcul fotovoltaic din Arad va produce energie "cât centrala de la Cernavodă"

"Acest parc va produce cam cât produce centrala de la Cernavodă. Asta confirmă că Aradul va fi pol energetic în România", a spus Falcă.

Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, a precizat că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finanţării proiectelor sunt obţinuţi din credite. Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a precizat că autorizaţia de construire va fi emisă în câteva luni, iar celelalte documentaţii tehnice necesare proiectului de la Pilu - Grăniceri sunt în lucru.

La începutul lunii noiembrie, Monsson anunţa că a semnat un acord cu Rezolv Energy pentru finalizarea proiectului de la Pilu-Grăniceci. Printr-un comunicat de presă se anunţase că puterea instalată va fi de 1.044 MW şi că este în plan includerea unei soluţii de ultimă generaţie de stocare a energiei. Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste un milion de gospodării.

Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 de MW în dezvoltare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » România va avea cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Costă 800 de milioane de euro, 1.000 de oameni vor lucra zilnic. Când va fi gata