Ce înseamnă pentru România reducerea ratingului S&P, de la stabil la negativ. Urmează câteva luni decisive
Economia României nu o duce deloc bine. Prestigioasa agenţie Standard&Poor's a revizuit perspectiva ţării noastre de la stabil la negativ. Specialiştii atrag atenţia că există chiar riscul de a fi trecuţi la categoria junk, în cazul în care guvernul nu ia măsuri pentru a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană.
De Redactia Observator la 25.01.2025, 19:31- Descoperire de ultimă oră în cazul jafului de la muzeu: poliţiştii au găsit "arma" hoţilor. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- Mercenari români, înconjuraţi de rebelii din Congo, care au cucerit oraşul Goma. Anunţul MAE
S&P a luat această decizie din cauza riscurilor fiscale și externe ridicate. Mai exact, Agenţia indică mediul politic fragmentat și marcat de incertitudine, care va întârzia, probabil, agenda Guvernului de consolidare fiscală. Apoi, vorbeşte de cheltuielile mari în context electoral, care au împins deficitul la 8,7% din PIB în 2024.
Chiar dacă veniturile au crescut cu peste 10% față de anul precedent, cheltuielile au urcat cu 19%. Acestea au fost determinate de majorarea cheltuielilor cu salariile în sectorul bugetar cu 20%, cu un impact de circa 18 miliarde lei, cheltuieli sociale mai ridicate, inclusiv o majorare a pensiilor, ceea ce a costat cumulat 14 miliarde de lei, cheltuieli pentru apărare de 2,5% din PIB și cheltuieli publice suplimentare pentru investiții de circa 24 miliarde de lei.
Înrăutățirea perspectivei economice a României nu înseamnă automat și retrogradarea ratingului
Agențiile de rating vor aștepta până în toamnă, pentru a vedea ce decizii ia Guvernul și dacă acestea sunt eficiente pentru redresarea finanțelor statului. Ministrul Tanczos Barna a scris aseară pe pagina de Facebook faptul că, "măsurile necesare reducerii deficitului trebuie să fie înțelese și respectate de conducătorii tuturor instituțiilor publice, toate companiile de stat și liderii de sindicate, fiecare primar și președinte de CJ, fiecare consilier local și județean".
România vrea să atingă anul acesta un deficit de 7%.