Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Supermarketurile ne-au terminat!" Leguma românească pe care importurile au pus-o "la colţ"

Anul acesta cartofii româneşti sunt mai scumpi şi mai puţini. Producţia a scăzut drastic faţă de anii trecuţi, iar fermierii vor planta mai puţin din cauza costurilor ridicate la seminţe. Leguma preferată a românilor costă 4 lei pe kilogram, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când se vindea cu 3 lei. În schimb, cartofii de import au cucerit rafturile supermarketurilor, dar şi tarabele la 3 lei. 

de Diana Severin

la 24.01.2025 , 19:21

Ionuț Sgurea este din Dobrotești, judeţul Dolj. Anii trecuţi a cultivat cartofi pe o suprafaţă de 60 de hectare. Acum, însă, va avea 30 de hectare, iar producţia va fi la jumătate. 

Cartofii româneşti, puţini şi scumpi

"Probleme mari cu seceta, în zona noastră e o problemă foarte mare cu irigaţiile. Preţuri foarte mari la pesticide, la îngrăşăminte. Anul ăsta 20.000 - 25.000 de lei pe hectar. Ca profit, totul e în funcţie de preţ, cum avem noroc. Ne ajută statul, cartof cu 200 de euro pe hectar, e nimic", spune Ionuț Sgurea, producător.

Vezi și

Pentru că fermierii se confruntă cu probleme financiare, producția internă acoperă 10% din necesarul de consum al țării. "10% reprezintă foarte puţin şi atunci, evident, se importă. În România ajunge cartoful rezultat ca şi, haideţi să spun deşeu în urma sortării. Culturile de cartofi în România sau, mă rog, ceea ce se dă este egal cu zero. Este numai un praf în ochi. Se primesc numai acele subvenţii date de APIA", a declarat Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară.

Pe acelaşi subiect

Importurile de cartofi au crescut

Importurile de cartofi au crescut faţă de anii precedenţi, iar rafturile magazinelor din România sunt pline de legume provenite din alte state. Producţia a atins un record negativ: 1,58 milioane de tone de cartofi.

"Când este producţie slabă şi preţul cartofului în Europa este la un nivel înalt, în România va fi mai mare decât ne aşteptăm datorită faptului ca trebuie să plătim transportul cartofului din Europa până în ţara noastră. Dacă la ora actuală cartoful în Europa se vinde undeva la 270, 300 de euro tona plus un transport de 120 de euro, înseamnă peste 400 de euro. Şi fără adaosul comercial, cartoful are costuri de 2 lei pe kilogram", spune Cleonic Socaciu, Asociaţia Cartofului.

Producţie mică înseamnă şi preţ mai scump. Pe piaţă cartoful românesc costă 4 lei pe kilogram, iar cel de import 3 lei. "Ce vine din import astăzi vine cu un preţ, peste o săptămână alt preţ. Se confruntă şi producătorii cu probleme", spune Elena Chiriș, comerciant.

"Sunt un pic cam scumpi. După salariu, după una alta, după pensii. Mă gândesc că o sa fie mai scump şi viaţa şi tot", zice un bărbat. "Sunt mult mai buni şi gustoşi ăştia româneşti decât cei din afară. Am luat din afară sac mare şi majoritatea stricaţi, stricaţi", povesteşte o femeie.

"Supermarketurile ne-au terminat"

"Sunt pensionarii care mai caută primăvara marfă românească, dar tineretul nu vine în piaţă. Noi stăm şi ne uităm la marfă pentru că nu sunt client. Supermarketurile ne-au terminat", se plânge Liliana Dascălu, comerciant.

În anul 2023, românii au consumat nu mai puțin de 2,461 milioane tone de cartofi. Cifra este cu 57.000 de tone mai mare decât cea din anul precedent, 2022.

Diana Severin Like

Îmi place să descopăr și să cunosc oameni, istorii și locuri. Fiecare poveste mă inspiră, iar curiozitatea este cea care mă motivează să merg mai departe.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Consideri că generaţiile tinere sunt mai puţin cumpătate în privinţa cheltuielilor?
Observator » Ştiri economice » "Supermarketurile ne-au terminat!" Leguma românească pe care importurile au pus-o "la colţ"