Cele mai mari 5 bănci centrale din lume acționează împreună pentru a menține fluxul de dolari din sistemul financiar global
Rezerva Federală a SUA și alte câteva bănci centrale majore au anunțat un efort coordonat duminică seara pentru a stimula fluxul de dolari americani prin sistemul financiar global, cu scopul de a menține fluxul de credite către persoanele fizice și firme. Declarația de duminică a venit la doar câteva ore după ce autoritățile elvețiene au orchestrat o preluare de urgență a Credit Suisse de către UBS. Credit Suisse, una dintre cele mai importante 30 bănci din sistemul financiar global, a început să piardă banii săptămâna trecută, după ce încrederea investitorilor și clienților s-a prăbușit, transmite CNN.
De Adrian Popovici la 20.03.2023, 09:45- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
"Banca Canadei, Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Centrală Europeană, Rezerva Federală, și Banca Națională a Elveției anunță astăzi o acțiune coordonată pentru a spori furnizarea de lichidități prin intermediul acordurilor permanente de swap pe lichiditate în dolari americani", au declarat băncile centrale într-un comunicat comun.
Turbulențele de pe piață declanșate de al doilea și al treilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA pot îngreuna accesul populației și companiilor la credite, a avertizat săptămâna trecută secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
"Dacă băncile sunt stresate, ar putea fi reticente în a oferi împrumuturi", a declarat aceasta, în timpul unei audieri în Comisia de Finanțe a Senatului. "Am putea ajunge în situația în care creditul devine mai scump și mai puțin accesibil", a adăugat Janet Yellen.
Cum funcționează acordurile semnate de cele mai mari 5 bănci centrale din lume?
- UBS, cea mai mare bancă elveţiană, va prelua Credit Suisse, a anunţat preşedintele Alain Berset
- Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință în ciuda turbulenţelor de pe piața bancară:...
- Panică în Europa după ce cutremurul financiar din SUA a "trecut" Oceanul. Banca din România care are cea mai mare...
Liniile swap sunt acorduri între două bănci centrale pentru schimbul de valute. Acestea permit unei bănci naționale să obțină valută străină de la banca centrală care o emite și să o distribuie băncilor comerciale din țara lor.
De exemplu, linia de swap dintre Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană ar permite BCE să primească dolari americani în schimbul unei sume echivalente în euro. BCE poate apoi distribui acei dolari băncilor comerciale din cele 20 de țări care folosesc moneda euro.
Acordurile pot fi un instrument puternic pentru menținerea stabilității financiare și pentru prevenirea afectării economiei de către tensiunile pieței. În timpul crizei financiare globale din 2008, după prăbușirea Lehman Brothers, piețele de finanțare au rămas fără valută din afara Europei din cauza unei aversiuni extreme față de risc. În aceste condiții, a devenit dificil pentru băncile din zona euro să obțină dolari americani. De luni până cel puțin la sfârșitul lunii aprilie, Fed și alte bănci centrale vor face dolari disponibili zilnic, nu doar săptămânal ca în prezent.