Antena Meniu Search
x

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință în ciuda turbulenţelor de pe piața bancară: Inflaţia va rămâne mare

Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele dobânzilor cu 0,50%, așa cum a anunțat anterior, ignorând haosul de pe piața financiară și cererile investitorilor de a-și relaxa politicile cel puțin până când situația se stabilizează. BCE a crescut ratele pentru a reduce inflația, dar o prăbușire pe piețele globale de la falimentul Silicon Valley Bank din Statele Unite, săptămâna trecută, a amenințat că va răsturna aceste planuri în ultimul moment, transmite Reuters.

de Adrian Popovici

la 16.03.2023, 16:17

Christine Lagarde, șefa BCE
Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu 0,5%, ajungând la cel mai ridicat nivel de la criza din 2008 - Profimedia

În conformitate cu orientările sale, banca centrală a celor 20 de țări care folosesc euro și-a ridicat rata dobânzii la depozite la 3%, cel mai înalt nivel de la sfârșitul anului 2008, în condițiile în care inflația va depăși ținta de 2% până în 2025. Cu toate acestea BCE nu a dezvăluit mai multe detalii despre planurile de viitor asta, în ciuda apelurilor anterioare pentru o implicare mai clară în lupta împotriva inflației.

"Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2 %. Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanţa unei abordări pe bază de date în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară ale Consiliului Guvernatorilor", a precizat BCE.

Piața bancară europeană, afectată de problemele din SUA

Acțiunile băncilor din zona euro au fost în cădere liberă în această săptămână, afectate mai întâi de prăbușirea SVB, apoi de o scădere a valorii Credit Suisse, un creditor care a fost mult timp afectat de probleme. Dar Banca Națională Elvețiană a anunțat un ajutor de 54 miliarde de dolari peste noapte, o dovadă de forță suficient de mare pentru a determina o creștere a acțiunilor cu aproape 20% și de a crește valoarea altor acțiuni bancare.

Principala îngrijorare pentru BCE este că politica monetară funcționează prin intermediul sistemului bancar, iar o criză financiară totală ar face ca politica sa să fie ineficientă. Acest lucru a lăsat banca centrală într-o dilemă, punând mandatul său de luptă împotriva inflației împotriva necesității de a menține stabilitatea financiară în fața turbulențelor importate din SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință în ciuda turbulenţelor de pe piața bancară: Inflaţia va rămâne mare