Antena Meniu Search
x

Analiștii văd semnele unei noi crize financiare după falimentele din SUA. Mii de americani vor să-și retragă economiile din bănci

Lumea se află în pragul unei noi crize financiare. Este semnalul de alarmă tras de economistul care a prezis şi marea criză din 2008. Robert Kiyosaki spune că o mare bancă, cu sucursale în toată lumea, ar fi în prag de colpas. Avertismentul vine după ce două bănci americane au intrat în faliment în mai puţin de trei zile. Căderea lor a trimis o undă de şoc în toată lumea şi acţiunile băncilor s-au prăbuşit pe Burse. În total, peirderile se ridică la aproape 200 de miliarde de dolari.

de Redactia Observator

la 14.03.2023, 23:23

Vezi și

Speriaţi, după două dintre cele mai mari falimente bancare din istoria Statelor Unite, mii de americani au făcut coadă în faţa băncilor, cu noaptea în cap ca să si retragă economiile

"Au fost încredinţaţi să aibă grijă de banii noştri şi nu au făcut o treabă prea bună, iar asta ar putea să creeze foarte multe probleme oamenilor."

"Am fost destul de îngrijoraţi peste weekend, am urmărit tot timpul programele de ştiri, pe internet verificam ce a mai apărut şi de 20 de ori într-o oră."

Panica a început să se propage la finalul săptămânii trecut, când Silicon Valley Bank, una din primele 20 de bănci din Statele Unite a anunţat falimentul. Şi, cum nu era suficient, la nici 3 zile dinstanţă sistemul bancar american mai primea o lovitură - Signature Bank, o bancă regională cu sediul în New York, s-a închis brusc.

Pe acelaşi subiect

"Am fost în panică. Cred că mulți dintre noi au intrat în panică și încercăm acum să înțelegem cum deschidem rapid un cont bancar diferit și, totodată, dacă ne vom primi banii înapoi."

Piețele globale au reacționat după falimentele din SUA

Falimentul băcilor americane a trimis o undă de şoc în toată lumea. Pieţele financiare nu s-au calmat nici după ce preşedintele Joe Biden a ieşit în faţa lumii întregi să dea asigurări că sistemul bancar american este unul solid, iar marea criză din 2008 nu se va repeta. Investitorii s-au grăbit să scape de acţiunile la bănci. A urmat ceea ce economiştii numesc o baie de sânge pe bursă, iar la finalul zilei, doar pierderile băncilor americane depăşeau 170 de miliarde de dolari.

Russ Mould, director de cercetare de investiții: "Investitorii sunt îngrijorați că ar putea exista în continuare preocupări cu privire la creditele neperformante în sectorul tehnologic sau calitatea slabă a activelor la bănci, ceea ce înseamnă că acestea nu sunt, probabil, atât de solide pe cât și-ar dori unii oameni să creadă că sunt."

Azi, prăbuşirea de pe pieţele financiare s-a mai domolit. Economistul Robert Kiyosaki, care a prezis şi prăbuşirea Lehman Brothers în 2008, zugrăveşte însă un peisaj sumbru. El spune că lumea se află într-un moment în care toţi factorii care ar putea duce la o nouă criză finanicară uriaşă sunt întruniţi.

Robert Kiyosaki, analist financiar: "Problema este piaţa de obligaţiuni.Am avertizat în privinţa Lehman Brothers cu ani în urmă și cred că următoarea bancă care se va prăbuşi este Credit Suisse. Dolarul american își pierde hegemonia în lume chiar acum. Așa că vor tipări mai mult, încercând să împiedice o prăbuşire. Grija mea este că pensiile sunt în pericol. Generația mea, boomers, încearcă să se pensioneze. Așa că aceasta este o furtună perfectă din multe puncte de vedere."

Oficialii Uniunii Europene insistă că riscurile pentru sistemul bancar european sunt minime. Analiştii de la noi ne liniştesc şi ei.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: "În cazul României, având în vedere stabilitatea financiară, lichiditatea sistemului bancar, putem aprecia, că, chiar şi în cazul marilor depondenţi, nu există un risc semnificativ la nicio bancă, mică, mare, nu contează, din România, astfel încât aceştia să fie într-un pericol cât de cât iminent de a-şi risca aceste economii."

Pentru sistemul bancar american, cele două falimente ar fi însă doar începutul. Alte şase bănci regionale din Statele Unite ar fi în prag de colaps şi au fost puse sub supravheghere de Agenţiile de rating.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Analiștii văd semnele unei noi crize financiare după falimentele din SUA. Mii de americani vor să-și retragă economiile din bănci