Cât trebuie să cheltuiești de sărbători. Sfatul specialiștilor
Muzică de Crăciun, rafturi împodobite în culori aprinse şi miros de cozonaci. Sunt doar câţiva dintre stimulii care, în această perioadă, ne fac să umplem coşurile în magazine.
De Redactia Observator la 16.12.2019, 02:23Muzică de Crăciun, rafturi împodobite în culori aprinse şi miros de cozonaci. Sunt doar câţiva dintre stimulii care, în această perioadă, ne fac să umplem coşurile în magazine. Însă putem fi chibzuiţi şi în cea mai scumpă lună din an, dacă ţinem cont de sfaturile consultanţilor financiari.
ANDREEA SĂVULESCU, psihoterapeut: Sunt foarte multe vitrine colorate, luminiţe, totul străluceşte şi, automat, suntem tendaţi să cumpărăm nişte lucruri pe care, altfel, nu le-am cumpăra.
Şi lista este nesfârşită. Nu însă şi bugetul, pe care trebuie să-l împărţim cu atenţie în prag de sărbători.
ADRIAN ASOLTANIE, consultant financiar: Să încercăm să ne încadrăm în venitul pe o săptămână! Deci cât produce familia sau persoana respectivă într-o săptămână- cam ăia să fie banii pe care să îi avem în vedere pentru sfârşitul de an. Pentru că şi în decembrie avem întreţinere şi gaze şi rate şi chirie.
De exemplu, dacă două persoane câştigă împreună 6.000 de lei net, adică două salarii medii - tot ce consumă în plus faţă de o lună obişnuită nu ar trebui să coste mai mult de 1.500 de lei. Părinţii nu trebuie să aloce bugete uriaşe nici pentru jucării, spun specialiştii.
ADRIAN ASOLTANIE, consultant financiar: Cu cât jucăria face mai multe chestii, cu atât copilul face mai puţine. Şi atunci aş recomanda, mai degrabă, zona de cărţi!
O altă regulă de aur este să folosiţi banii cash şi nu cardul la cumpărături.
ADRIAN ASOLTANIE, consultant financiar: Statistic, cine plăteşte cu cardul de debit, de exemplu, cumpără mai multe chestii decât cu cash-ul cam cu 20, 25 la sută. Iar cine plăteşte cu cardul de credit, mai ales în perioada asta de tentaţii şi de zgomot, va cumpăra decât ar lua, în mod normal, cam cu 30-35%.
Oricâte calcule şi-ar face, mulţi spun că nu pot ţine cont de ele.
Tot la capitolul generozitate, specialiştii ne îndeamnă să îi învăţăm şi pe cei mici cu astfel de gesturi. O jucărie sau o haină donată altui copil care nu şi-o permite e, în acelaşi timp, un dar de suflet şi o lecţie de bunătate.