China ia măsuri pentru a evita o criză economică. Autorităţile de la Beijing intervin pentru a întări yuanul şi a stabilza bursa
Autorităţile din China şi-au accelerat în ultimele zile eforturile de sprijinire a pieţelor financiare, un indiciu că Beijingul este din ce în ce mai neliniştit de scăderile de pe pieţele bursiere şi de deprecierea yuanului, transmite Bloomberg. Bursele din China au cerut săptămâna aceasta unor fonduri de investiţii să evite vânzările nete de acţiuni. Oficialii au cerut băncilor de stat să intervină pentru a sprijini moneda naţională, încurajând în acelaşi timp firmele din domeniul tehnologiei să răscumpere acţiuni. Anul acesta yuanul s-a depreciat cu peste 5%, conform Agerpres.
De Adrian Popovici la 18.08.2023, 15:26- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Luna aceasta, oficiali ai Băncii Centrale a Chinei s-au întâlnit cu reprezentanţi ai firmelor private din sectorul imobiliar şi s-au angajat să acorde finanţare. Decizia vine după ce săptămâna aceasta Banca Centrală a Chinei a decis în mod surprinzător să reducă dobânda, anunţând cea mai semnificativă scădere din 2020. Până acum, măsurile nu au convins pieţele.
Acţiunile firmelor chinezeşti listate la Bursa de la Hong Kong se îndreaptă spre a treia săptămână consecutivă de pierderi. Indicele Hang Seng Index a scăzut anul acesta cu peste 8%, fiind printre indicii globali cu cel mai semnificativ declin.
Semnele unei crize economice se prefigurează în China
Pieţele financiare din China sunt afectate de datele economice dezamăgitoare, de temerile privind deflaţia, de problemele din piaţa imobiliară şi de o criză a sectorului bancar din umbră. Aceste dificultăţi au dus la ieşiri de capital iar analiştii spun că tendinţa continuă.
"Dificultăţile privind datoriile cu care se confruntă dezvoltatorii imobiliari şi autorităţile locale se extind asupra economiei chineze", a apreciat analistul Xiaoxi Zhang, de la Gavekal Research.
Alţi investitori sunt mai optimişti. Concentrarea pe problemele Chinei ar putea fi ceva retrograd în acest moment deoarece ar trebui analizate oportunităţile provocate de scăderile de pe pieţele bursiere, susţine Joshua Crabb, de la Robeco Hong Kong Ltd. Acesta se aşteaptă ca autorităţile să anunţe noi măsuri pentru a stimula consumul şi relaxarea reglementărilor privind tranzacţiile cu instrumente de capitaluri proprii.