Antena Meniu Search
x

Economia Chinei ia viteză mai rapid decât anticipau economiștii. Cu cât a crescut şi cu ce riscuri se confruntă

PIB-ul Chinei a crescut în primul trimestru din 2023 mai repede decât anticipau economiştii după anularea restricțiilor cauzate de pandemia de Covid. Producția industrială a crescut cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările cu amănuntul au crescut cu 10,6%. Cu toate astea, economia chineză are de înfruntat mai multe provocări legate de creşterea gradului de îndatorare și un avans redus al economiei globale, relatează Reuters

de Redactia Observator

la 18.04.2023, 12:30

PIB-ul Chinei a crescut în primul trimestru din 2023 mai repede decât anticipau economiştii
Economia Chinei - Imagine ilustrativă - Shutterstock

Economia Chinei a crescut în primul trimestru într-un ritm mai rapid decât anticipau economiștii, în contextul în care sfârșitul restricțiilor COVID a scos fabricile și consumatorii din paralizie. Înăspririle de politică monetară la nivel global pentru a controla inflația galopantă a afectat creșterea economică mondială. Multe țări, inclusiv China, au ajuns să depindă de cererea internă pentru a stimula impulsul economic o provocare pentru guvernele care vizau o stabilitate post-COVID. 

Produsul intern brut a crescut cu 4,5% în primele trei luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marţide Biroul Național de Statistică (BNS). Comparativ, creşterea din trimestrul precedent a fost de doar 2,9%. A depășit previziunile analiștilor care prognozau o creştere de 4,0%.

Investitorii au urmărit îndeaproape datele din primul trimestru pentru a evalua puterea redresării după ce Beijingul a ridicat brusc restricțiile legate de COVID în decembrie 2022 și a uşurat un blocaj de trei ani asupra companiilor din tehnologie şi imobiliare. 

"Redresarea economică este pe drumul cel bun. Punctul luminos este consumul, care se întărește pe măsură ce se îmbunătățește încrederea", a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management. "Creșterea puternică a exporturilor din martie a contribuit, de asemenea, la stimularea creșterii PIB-ului în primul trimestru".

Pe acelaşi subiect

Guvernul chinez s-a angajat să intensifice sprijinul pentru economia de 18.000 de miliarde de dolari a ţării pentru a ţine sub control șomajul, dar are un spațiu limitat de manevră în timp ce companiile se confruntă cu riscul de creştere a gradului de îndatorare, probleme structurale și preocupări legate de recesiunea globală.

Revenirea economică a Chinei a rămas până acum inegală, trecerea de la un model de creștere alimentată de investiții în trecut până la unul care acum depinde de consum se confruntă cu provocări. Cheltuielile de consum, servicii și infrastructură au crescut, dar producția din fabrici a rămas în urmă din cauza creșterii globale slabe, iar încetinirea creşterii prețurilor și a economiilor bancare ridică îndoieli cu privire la cerere.

Exporturile Chinei au crescut în mod neașteptat în martie, dar analiștii avertizează că acest lucru se datorează parțial furnizorilor care recuperează din urmă comenzile neonorate în pandemie. Purtătorul de cuvânt al BNS, Fu Linghui, a declarat într-o conferință de presă că, deși a fost un început bun pentru economie, "mediul internațional este încă complex și în continuă schimbare, constrângerile cauzate de cererea internă insuficientă sunt evidente iar fundația pentru redresarea economică nu este solidă".

Ţintă modestă de creştere în 2023

Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca avansul Chinei în 2023 să se accelereze cu 5,4%, de la 3,0% anul trecut. Guvernul și-a stabilit o țintă modestă de creștere a PIB-ului de aproximativ 5% pentru acest an, după ce a ratat cu mult obiectivul pentru 2022.

Date separate privind activitatea din martie arată că creșterea vânzărilor cu amănuntul s-a accelerat la 10,6%, depășind așteptările și atingând aproape un maxim al ultimilor doi ani. Dar acest lucru a fost condus de un efect de bază scăzută și există semne de prudență în rândul consumatorilor.

Chiar dacă creșterea producției din fabrică a crescut și ea, a fost sub așteptări. "Pe această tendință, ne așteptăm ca PIB-ul în al doilea trimestru să atingă aproximativ 8%, nu va fi o problemă mare pentru China să-și atingă obiectivul de creștere din acest an", a declarat Tao Chuan, macroanalist șef la Soochow Securities.

"Aceasta fiind spuse, vedem că unele probleme structurale rămân cum ar fi rata șomajului, investițiile imobiliare și încrederea în sectorul privat. Aceste probleme trebuie rezolvate pentru a sprijini o redresare susținută". Rata șomajului din China, bazată pe sondaje naționale, a scăzut la 5,3% în martie, de la 5,6% în februarie, dar rata șomajului pentru cei cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani a revenit la 19,6% luna trecută de la 18,1% în februarie.

Banca centrală a Chinei, care a redus rata rezervelor obligatorii a creditorilor în martie, a declarat săptămâna trecută că va menține lichidităţile, va stabiliza creșterea economică și locurile de muncă. Luni, banca centrală a extins sprijinul acordat băncilor pentru lichidități prin facilitatea de creditare pe termen mediu, dar a menținut neschimbată dobânda la astfel de împrumuturi, un indiciu că Beijingul nu este prea îngrijorat de perspectivele de creștere imediată.

Guvernul, care s-a abținut să facă pași mari pentru a stimula consumul, se bazează în continuare pe cheltuielile cu infrastructura pentru a stimula investițiile și creșterea economică. "Pe scurt, cu acest raport privind PIB-ul, credem că nu este nevoie imediată ca guvernul să pună un stimulent masiv în economie", a declarat Iris Pang, economist-șef la ING.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Economia Chinei ia viteză mai rapid decât anticipau economiștii. Cu cât a crescut şi cu ce riscuri se confruntă