"Chiria e 400 de euro şi salariul 500, te-ai descurca?". Revolta tinerilor care nu au loc de muncă
Aproape o treime dintre românii apţi de muncă nu lucrează, conform Institutului European de Statistică. Pe mulţi îi alungă statul, spun economiştii. O categorie importantă nu se angajează ca să nu plătească impozite şi contribuţii sociale. Alţii caută prosperitatea în străinătate ori sunt victimele sistemului de învăţământ care pregăteşte specialialişti în domenii fără căutare.
De Florentina Lazăr la 07.05.2024, 19:54România este pe locul trei în Europa ca pondere a populaţiei care are vârsta legală pentru a munci, dar nu figurează ca angajată. Impozitarea ridicată este o mare problemă - anul trecut, statul impunea cea mai mare taxare în comparaţie cu 16 ţări, printre care Bulgaria, Olanda şi Germania.
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA: Impozitarea extrem de puternică a muncii salariatiului pe contract de muncă care face pe mulți români să folosească altă metodă de a încasa banii pe muncă cum ar fi SRL-uri, PFA-uri sau să muncească la negru. Este o economie gri aș spune pe piață muncii
O treime dintre români nu lucrează
Autorităţile au descoperit anul trecut 9.000 de români care lucrau fără contract. Economiştii estimează însă că cifra reală se îndreaptă spre două milioane. Altă problemă este şomajul - aproape un sfert dintre tinerii sub 25 de ani nu au loc de muncă.
- Preţul pe care-l va plăti lumea pentru "dependenţa de cafea". Deja se caută soluţii pentru a salva afacerile
- Val de proteste în Europa de Ziua Muncii. Stare de asediu în Istanbul şi violenţe între cetăţeni şi poliţie...
- Scenarii sumbre ale economiştilor pentru finalul anului. "Nu trebuie să fie nimeni şocat că imediat după alegeri...
Leonard Rizoiu, specialist Resurse Umane: De cele mai multe ori, candidații sau cei care au vârstă de a lucra sau nu lucrează spun că nu-și găsesc locuri de muncă conform studiilor sau experienței avute. Fie spun că salariile sunt sub ceea ce au ei ca și așteptări, fie locurile de muncă presupun o naveta de cel puțin o oră sau se lucrează in condiții grele.
Tânără: Ai făcut 5 ani de facultate, licență și master și vii în Bucureşti și chiria e 400 euro și salariul 500 te-ai descurca? În general se cere foarte multă experiență, iar un tânăr care de-abia a ieșit de pe băncile facultății nu are. Multă lume ar prefera să stea pe banii părinților decât să-și rupă cârca și să muncească pe bani prea puțini. Nu le place munca, în România se practică treaba asta cu ajutoarele sociale: a nu-ți place munca, fă-ți o de-aia de handicap și nu mai muncim
Alt motiv pentru statistica ruşinoasă este că unii nu îşi găsesc un loc de muncă la nivelul lor.
"În 2023, rata de supracalificare în România a fost de 16%, față de media UE de 22%. Aceleaşi date Eurostat arată că femeile sunt mai supracalificate decât bărbații", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.
Mulţi ajung în situaţia să nu îşi găsească loc de muncă pe măsura pregătirii lor înalte pentru sistemul educaţional nu este corelat cu cerinţele de pe piaţa muncii. Dintre țările UE, cea mai mare rată de supracalificare o găsim în Spania, Grecia și Cipru. La polul opus avem Luxemburg, Danemarca și Cehia, unde procentul este sub 13%.