Cifrele care arată cum sărăcesc românii, lună după lună. Efectele nevăzute ale inflației
Muncim pentru mâncare şi facturi. Este realitatea confirmată şi de statistica oficială. Pentru hrană dăm cei mai mulţi bani, semnificativ mai mult faţă de acum un an. Şi asta în condițiile în care oamenii cumpără mai puțin și se orientează către mărcile mai ieftine.
De Mihaela Călin la 06.04.2023, 20:00Românii cheltuiesc aproape tot ce câştigă într-o lună, în medie 5.800 de lei pe gospodărie. Asta arată datele în perioada octombrie-decembrie 2022. În 2021, cheltuielile medii erau de 5.300 de lei, avem aşadar o majorare cu aproximativ 500 de lei.
Mâncarea este felia cea mai costisitoare - peste 2.000 de lei, cu 350 de lei mai mult decât în urmă cu un an.
Efectele inflației: românii au tăiat din banii pentru ieșiri în oraș, băuturi sau tutun
Pentru că salariile au pierdut meciul cu preţurile, oamenii au tăiat din cheltuielile pentru îngrijirea personală, ieșirile în oraș, dar și de la capitolul băuturi și tutun. Facturile i-au costat în medie peste 900 de lei.
- Companiile au început să publice salariile, după directiva votată în Parlamentul European. Câţi bani...
- Ieşitul la restaurant sau la cafea în Bucureşti, mai scump decât în Roma sau Barcelona. Antreprenorii nu duc,...
- Domeniile în care salariile au crescut cel mai mult, în 2023. Ofertele la vedere atrag tot mai mulţi candidaţi
Locul al treilea în ponderea cheltuielilor este ocupat de îmbrăcăminte şi încălţăminte - 470 de lei, iar pentru alcool şi ţigări au dat în jur de 450 de lei.
Abia după ce plătesc transportul, dar şi cele necesare pentru întreţinerea locuinţei, românii se gândesc şi la educaţie sau sănătate. Însă alocă sume derizorii. Educaţiei, de exemplu, îi revin doar 35 de lei din totalul cheltuielilor. Iar pentru ieşirile la restaurant, oamenii au dat ceva mai mulţi bani - în jur de 100 de lei.