Video Ieşitul la restaurant sau la cafea în Bucureşti, mai scump decât în Roma sau Barcelona. Antreprenorii nu duc, însă, lipsă de clienţi: "Lumea tot vine"
Bucureşti, scump mai eşti. Când vine vorba de ieşitul la restaurant sau la cafenea, capitala României concurează, la preţ, cu oraşe precum Roma sau Barcelona. Doar că bucureştenii nu au aceleaşi salarii ca în Vest. Patronii localurilor spun că scumpirile sunt justificate de inflaţie.
Preţurile aproape s-au dublat faţă de 2019. Acum, friptura de porc costă între 50 de lei şi 100 de lei, în funcţie de restaurant şi de sortimentul de carne. Iar cea mai ieftină ciorbă este 17 lei.
"Cred că în ultimul an am ajuns la nivelul statelor Europene sau peste şi considerând media dintre raportul salariu-cheltuieli, cred că am depăşit", spune o tânără.
Preţurile în Bucureşti, mai mari decât în Lisabona sau Roma
Un bucureştean câştigă, în medie, 1.200 de euro pe lună, mai mulţi bani ca un locuitor din Budapesta sau Varşovia. Dar mai puţin decât cei din capitalele vestice. Chiar şi aşa, preţurile la noi sunt mai mari decât în capitale precum Lisabona sau Roma.
- Ideea inedită prin care Bianca pune umărul la revoluționarea industriei alimentare. Ar putea rezolva problemele de...
- Restaurantele care au început să schimbe meniurile, pentru a nu lua amenzi. Au zeci de pagini acum, după "o muncă...
- Reguli noi în restaurante din 15 martie. Patronii, obligaţi să scrie în meniu ingredientele fiecărui preparat...
Dan Mischie, CEO restaurant: Este o creştere generată de scumpirea materiei prime şi la utilităţi. Nu considerăm că este o creştere mai mare decât ceea ce este normal.
Adrian Codîrlaşu, analist economic: Dacă facem comparaţia dintre salarii şi inflaţie, salariile au avut o creştere anuală undeva de 13%, comparativ cu o inflaţie de 15-16%. În ultimul an s-a pierdut puterea de cumpărare.
Nici iubitorii de cafea nu au scăpat de scumpiri
Nici iubitorii de cafea nu au scăpat de scumpiri. Un cappuccino costă între 14 şi 16 de lei, cu peste 30% mai scump faţă de 2019-2020. Aceeaşi băutură, în Roma spre exemplu, costă aproximativ 12 lei.
"Parcă exagerat de mult pentru o cafea. Mi se pare mult mai scump în România decât în Italia, de exemplu", explică o tânără.
Radu Solo, reprezentant cafenea: Dacă îţi doreşti să bei cu lapte alternativ şi nu cu lapte normal, sare de 20 de lei, ceea ce din punctul nostru de vedere este un prag psihologic.
Deşi meniurile sunt scumpe...
Remus, barman: Lumea tot vine. Pentru câţiva lei în plus, asta nu înseamnă că nu mai eşti în oraş.
Potrivit unui studiu, cei care își permit să iasă în oraş încearcă să cheltuiască mai puțin: aleg ce este mai ieftin, comandă mai puțină băutură şi renunță la desert.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰