Cine sunt românii care vor avea salariul minim de 4.582 lei. Guvernul schimbă legea
Guvernul şi sindicatele au decis. Salariul minim din construcţii şi agricultură va creşte. Însă doar pe hârtie. Banii pe care milioane de angajaţi îi vor primi în mână vor fi fix aceiaşi. Iar asta se întâmplă pentru că majorarea acoperă, de fapt, eliminarea facilităţilor fiscale. Banii în plus vor fi folosiţi pentru plata contribuţiei la sănătate.
De Florentina Lazăr la 25.10.2023, 17:51De la 1 noiembrie, salariul minim pe economie în construcții va crește de la 4.000 la 4.52 de lei. În agricultură și în industria alimentară, va ajunge la 3.436 de lei. Cu toate acestea, venitul net nu va crește și asta pentru că angajații din aceste domenii vor fi obligați să plătească contribuția la sănătate de 10%.
Veniturile nete în ceea ce privește salariul minim pe economie în aceste sectoare, vor rămâne de 3.150 de lei în construcții dar și 2.363 de lei în agricultură. În urmă cu aproximativ o lună, Premierul României a retras ordonanța care prevedea creșteri pentru aceste sectoare de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, după ce s-a descoperit o problemă.
În urma analizei făcute de Ministerul de Finanțe, s-a descoperit că această creștere, mai mică la momentul respectiv, de la 4.000 la 4.500 de lei BRUT în construcții, ar fi dus, paradoxal, la un venit net mai mic cu 56 de lei. La fel s-ar fi întâmplat și în cazul angajaților din agricultură și industria alimentară, care ar fi primit în mână mai puțin cu 93 de lei. Azi au revenit discuțiile în consiliul tripartit, s-a pregătit și ordonanța de urgență care prevede aceste creșteri salariale și ar putea să fie adoptată vineri, în ședință.
De altfel, de la începutul anului viitor, Guvernul vrea să crească din nou salariul minim pe economie, iar cei 200 de lei scutiți de taxe în acest moment din saraliul minim pe economie ar putea să fie eliminați. Așadar, angajații vor primi în mână mai puțin cu 83 de lei.