Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Beneficiile vânate de românii care îşi caută un loc de muncă. Angajatorii au dublat bugetele pentru avantaje

Bani, nu laude: nouă din zece angajaţi români spun că s-au săturat de bătăi pe umăr şi complimente din partea şefilor. Vor mai degrabă aprecieri financiare. Bonurile de masă, tichetele cadou sau diversele beneficii pentru petrecerea timpului liber. În ultimii ani, bugetul pentru astfel de beneficii s-a dublat în companii.

de Ingrid Tîrziu

la 29.03.2025 , 20:01

Ce-i în mână, nu-i minciună. O spune Anca, angajată la resurse umane. Împreună cu colegii ei a votat introducerea bonurilor de masă de la începutul anului.

"E important pentru noi că ne simţim apreciaţi şi acest beneficiu e de fapt un sprijin în cheltuielile noastre zilnice şi totodată avem şi o conexiune mai bună cu angajatorul", ne explică Anca Mărgărit, angajată în resurse umane.

Buget dublu pentru beneficii

Vezi și

Datele arată că angajatorii au dublat bugetul pentru beneficiile extra-salariale în ultimii 6 ani, de la 500 la 1000 de lei. Printre cele mai căutate rămân tichetele de masă, urmate de cele cadou, tichetele de vacanţă sau tichetele culturale. 

Pe acelaşi subiect

Beneficiile extra sunt taxate de patru ori mai puţin la stat decât un salariu. Câştigă şi angajatul, câştigă şi patronii. 

"Am încercat să compensăm cumva salariul cu nişte cursuri foarte relevante pentru dezvoltarea angajaţilor. Şi la final am încercat să facem un poll anonim şi să-i întrebăm pe angajaţi aţi prefera genul acesta de teambuildinguri. Rezultatele au fost dezastruase dintre ei au votat că preferă să primească un bonus salarial şi să lăsăm partea de învăţare mai mult în birou", ne spune Ionuţ Popa, proprietar companie inspecţia muncii.

Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun ce recompense te încântă mai tare. 

"Angajaţii în jurul vârstei de 50 de ani îşi doresc beneficii precum pensii private, asigurări medicale în timp ce angajaţii mai tineri, în jurul vârstei de 20-30 de ani valorizează mai mult experienţele personale, precum ar fi zona de turism, programele de dezvoltare personală", adaugă Lelia Mancaş, director de marketing.

Angajatorii au dublat bugetul beneficiilor pentru motivarea angajaţilor.

"Datorită nevoii de siguranţă financiară, cât şi datorită acestui moment în care ne aflăm în care în România creşterile salariale nu au mai putut să fie atât de spectaculoase anul acesta, observăm în anumite industrii o scădere a puterii de cumpărare a angajaţilor astfel încât apetenţa şi concentrarea pe beneficiile financiare este mai vizibilă", precizează Oana Datki, specialist în HR.

Suntem încă departe. În Danemarca sau Olanda, de exemplu, angajaţii au sisteme extinse de pensie privată şi concedii de creştere copil mult mai generoase.

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeți că autoritățile responsabile de gestionarea deșeurilor ar trebui trase la răspundere pentru incidentele cu urși din zonele urbane?
Observator » Ştiri economice » Beneficiile vânate de românii care îşi caută un loc de muncă. Angajatorii au dublat bugetele pentru avantaje