Cine sunt sutele de mii de români care vor plăti rate mai mici. Decizia a venit de la Frankfurt
Sute de mii de români cu credite în euro vor plăti rate mai mici. Banca Centrală Europeană a decis astăzi scăderea dobânzii de referinţă. Asta se traduce în mici economii. Pentru reduceri mai consistente, specialiştii recomandă refinanţarea cu dobândă fixă.
De Redactia Observator la 12.09.2024, 20:09De la Frankfurt a venit decizia aşteptată de mulţi români cu credite în euro. Banca Centrală Europeană a redus rata de dobândă cu 0,25%. De la 3,75% la 3,50%.
"A fost o decizie luată în unanimitate. Până în 2025, inflaţia va ajunge în ţinta de 2%. Acest proces gradual de dezinflaţie ne-a permis să relaxăm gradul de restricţie a politicii monetare", spune Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene.
Dobânzi mai mici la creditele în euro
Scăderea dobânzii-cheie va aduce un EURIBOR mai mic. Este indicele în funcție de care se stabilesc dobânzile variabile în euro.
Pentru un credit de 70.000 euro, luat pe 30 de ani, rata este acum de 485 de euro. Odată cu scăderea Euribor, vom plăti 473 de euro, adică o reducere de 12 euro. În acest moment, românii cu credite în euro au două opţiuni pentru a plăti mai puţin. Pot cere refinanţare cu dobândă fixă în euro sau în lei.
"Avem şi 8 bănci în piaţă care oferă credite în euro în continuare şi trei dintre ele chiar cu această dobândă fixă iniţială de 3-5 ani, iar dobânda fixă iniţială pleacă chiar de la un nivel de 4,99%, 4,65%", Irina Chiţu, expert în creditare.
Dacă am face refinanţare în euro, la cea mai mică dobândă fixă din piaţă, rata ar scădea cu 79 de euro. Costurile necesare pentru refinanţare s-ar amortiza în opt luni. Putem opta şi pentru refinanţare în lei. În acest caz, am plăti lunar cu 300 de lei mai puţin.
"În momentul acesta, creditele în lei şi creditele în euro sunt cam la acelaşi nivel când vorbim de dobânda anuală efectivă", spune Irina Chiţu, expert în creditare.
Potrivit datelor BNR, creditele pentru locuinţe în moneda europeană au ajuns < SCRIS 2> la 13 milioane de euro, adică 30% din totalul împrumuturilor.