Antena LIVE

Curs valutar

Ciolacu anunţă o finanţare de 615 milioane de euro de la Comisia Europeană: "Vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii"

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, decizia Comisiei Europeane de a finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei, la Gorj, Hunedoara şi Bihor, fiind vorba de exploatarea de minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii: grafit, magneziu şi cupru, care sunt folosite în primul şi în primul rând în energie, aviaţie şi industria de apărare, informează news.ro.

De la 25.03.2025, 21:23
WhatsApp
Ciolacu anunţă o finanţare de 615 milioane de euro de la Comisia Europeană: "Vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii" - Profimedia

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, într-o declaraţie video, alături de ministrul Economiei, că vine cu o veste extrem de bună. "Comisia Europeană va finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei româneşti, la Gorj, Hunedoara şi Bihor. Este vorba de trei investiţii care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii. Şi vorbim aici de grafit, de magneziu şi de cupru. Aceste materii prime esenţiale şi critice, totodată, sunt folosite în primul şi în primul rând în energie, aviaţie şi industria de apărare", a precizat Ciolacu.

Este vorba despre 3 proiecte în Gorj, Hunedoara şi Bihor

Şeful Executivului a mai spus că la ultima întâlnire cu Vicepreşedintele Comisiei Europene, au discutat toate aceste 3 proiecte. "Noi am avut 7 proiecte depuse, între care au fost acestea 3 selectate. Automat vor duce la mii de locuri de muncă, dar şi la o dezvoltare pe orizontală a întregii industrii", a completat premierul. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a spus la rândul lui că vorbim despre un proiect 100% românesc atunci când ne referim la proiectul de 200 de milioane de euro al SalRom, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei şi Digitalizării, care va asigura exploatarea de 15.000 de tone pe an de grafit.

Ministrul a arătat că grafitul va putea fi folosit în tot ceea ce înseamnă industria de automotive, industria de apărare, pentru stocarea de energie. "E un proiect care vine într-un context în care Europa are nevoie tot mai mare de această resursă şi această resursă se mai găseşte în România şi încă într-o ţară din Uniunea Europeană. De asemenea, atunci când vorbim despre verde magneziu, vorbim despre o investiţie de 115 milioane de euro, vorbim despre o materie critică care este folosită în industria aeronautică şi care, de asemenea, poate fi folosită şi în industria farmaceutică", a menţionat ministrul Ivan.

El a mai spus că "România este singura ţară din Uniunea care va exploata această resursă extrem de importantă". Bogdan Ivan a precizat că cel mai mare dintre toate cele trei proiecte vine în judeţul Hunedoara şi anume 300 de milioane de euro pentru extracţia şi rafinarea cuprului şi aurului din subsolul României, care va aduce automat o reducere a dependenţei întregului ciclu pe tot ceea ce înseamnă procesarea finală a cuprului faţă de importuri.

"În momentul de faţă, România depinde de importurile de cupruri din state din afara Uniunii Europeane. Odată cu acest proiect, care va produce anual 20.000 de tone de cupru concentrat, vom asigura atât necesarul economiei româneşti pe tot ce înseamnă industria prelucrătoare, cât şi o parte significativă din cea europeană. Vom creşte cu 2,3% producţia la nivel european în materie de cuprul, esenţial în tot ce înseamnă microconductori, în tot ce înseamnă industria automotivelor, industria aerospaţială şi apărare", a explicat Bogdan Ivan. Marcel Ciolacu le-a cerut urmăritorilor să îi transmită întrebările despre aceste proiecte pe Facebook şi pe Tik Tok.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

marcel ciolacu euro comisia europeana minerale gorj hunedoara bihor
Întrebarea zilei
Vă afectează trecerea la ora de vară?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025