Colectarea selectivă a gunoiului creşte economiile. Fiecare român va plăti în funcţie de cât aruncă
De la 1 iunie, fiecare român va plăti pentru cât aruncă la groapa de gunoi. Altfel spus, cu cât vom sorta mai multe deşeuri, cu atât taxa pe care o vom plăti va fi mai mică.
De Redactia Observator la 17.03.2019, 11:34De la 1 iunie, fiecare român va plăti pentru cât aruncă la groapa de gunoi. Altfel spus, cu cât vom sorta mai multe deşeuri, cu atât taxa pe care o vom plăti va fi mai mică. Ţinta e clară având în vedere că trebuie să ne conformăm normelor europene. Până la sfârşitul anului, România trebuie să colecteze selectiv cel puţin 40%.
Până atunci însă toţi primarii din ţară au obligaţia să distribuie românilor saci pentru ambalajele care pot fi reciclate şi să asigure câte două pubele la fiecare bloc. Reuşita pare totuşi greu de atins dacă privim străzile Capitalei, dar mult mai uşor dacă mergem pe uliţele din ţară.
Într-o şcoală aflată în comuna Sălacea din judeţul Bihor, diriginta le explică elevilor la fiecare oră cum să arunce corect gunoiul. De un an de zile, nu doar în şcoală, ci în toate instituţiile şi în cele 1.300 de gospodării, primarul a impus colectarea selectivă. Şi a ajuns la o performanţă impresionantă: localnicii sortează peste 65% dintre deşeuri.
"Din Italia am adus sistemul. Cea mai uşoară convingere era buzunarul. Deci dacă 5 lei plăteşte un locuitor care colectează selectiv şi 10 lei care nu colectează, atunci bineînţeles că majoritatea au vrut să plătească mai puţin" a declarat Horvath Bela, primar.
Un model adoptat şi de Sectorul 2 al Capitalei.
"Cei care vor colecta selectiv într-o fracţie uscată de minimum 25% vor avea subvenţie integrală, deci nu vor mai plăti nimic, începând cu 01 ianuarie 2020. Se face acest lucru în baza unei declaraţii pe care o vor depune începând cu 01 octombrie prin care îşi asumă faptul că vor colecta selectiv" a declarat Dan Cristian Popescu, primar Sector 2.
Doar că aici implementarea pare mult mai dificilă.
De la anul pubelele clasice de gunoi ar trebui să dispară. În locul lor, la fiecare bloc, vor fi două ghene ceva mai mari. Una pentru gunoiul biodegradabil, iar cealaltă pentru tot ceea ce înseamnă sticlă, hârtie, plastic sau aluminiu.
Până acum, noile ghene au apărut doar într-un cartier rezidenţial şi în grădina unui bloc din sector. O modificare legislativă recentă obligă toţi edilii din ţară să procedeze la fel.
"Cetăţeanului trebuie să i se pună la dispoziţie două tipuri de saci, să aibă două tipuri de tomberoane. Şi partea de sortare şi de valorificare. Trebuie sistem integrat de management al deşeurilor, trebuie să aibă staţie de sortare" a spus Graţiela Gavrilescu.
Până la sfârşitul anului, România trebuie să colecteze selectiv cel puţin 40%. Dacă nu se va întâmpla asta, ţara noastră va plăti amenzi de sute de mii de euro.