Se pregătesc concedieri masive pentru bugetari! Peste 4.000 de posturi dispar din sistemul public
Statul pregăteşte disponibilizări masive în sistemul bugetar. Peste patru mii de posturi dispar, potrivit unui proiect postat deja pe site-ul Ministerului Finanţelor. Doar la ANAF vorbim de peste 3.000 de posturi tăiate din organigramă.
De Redactia Observator la 10.11.2018, 20:36Statul pregăteşte disponibilizări masive în sistemul bugetar. Peste patru mii de posturi dispar, potrivit unui proiect postat deja pe site-ul Ministerului Finanţelor. Doar la ANAF vorbim de peste 3.000 de posturi tăiate din organigramă.
Schimbări majore în grilele de personal se anunţă la toate ministerele şi instituţiile de stat. Din Guvern vor pleca, în total, 5% dintre angajaţi. Cei mai mulţi chiar de la Finanţe, 102. Şi cei mai puţini de la Externe. Doar 10. Ministrul Eugen Teodorovici spune că, în mare parte, este vorba despre posturi neocupate.
Ministerul Finanţelor anunţă, într-un proiect postat pe site-ul instituţiei, reforma administraţiei publice. Vor fi restructurate 21 de ministere şi ANAF şi în total dispar peste patru mii o sută de posturi.
Eugen Teodorovici: E un prim pas, acela de a tăia aceste posturi vacante fie că sunt bugetate sau nebugetate.
Ministrul Finanţelor nu spune însă câte din posturile ocupate deja vor dispărea din organigramele instituţiilor stat. Şi nu vorbeşte nici despre cât va câştiga statul după restructurări. Cert este că în bugetul pentru anul viitor, Guvernul nu ar mai trebui să rezerve bani pentru plata salariilor aferente posturilor vacante.
Ioana Petrescu, fost ministru de finanţe: De ce aceste măsuri? Pentru că legea salarizarii prevedea creșteri etapizate în patru etape. Fiecare de 25%. Urma de la 1 ianuarie 2018 o alta creștere de 25 la sută. Se pare că o masura compensatorie au găsit metoda asta, a concedieii anumitor angajați la stat.
De la ANAF, instituţie generoasă cu angajaţii, dispar cele mai multe posturi. Peste 3200 dintr-un total de 30 de mii. Salariile pe care angajaţii Fiscului le primesc nu sunt de neglijat. Preşedintele şi directorii încasează peste 8.000 de lei, iar vicepreşedintele şi şefii de servicii câştigă peste 7.000 de lei.
Liviu Toader, preşedinte SindFisc: Există foarte mari sarcini pentru ANAF. În unele sectoare trebuie redimensionat numărul personalului în corelare cu sarcinile noi primite. Eu cred că încă este subdimensionat aparatul ANAF. Nicidecum să fie tăiate posturi ale ANAF.
Reforma administraţiei publice vizează şi posturile de conducere.
Ioana Petrescu, fost ministru de finanţe: Aici vorbim despre salarii mari. Dacă vacantezi un post de conducere, ai bani pentru 3,4,5 salarii pentru posturi de executie.
Din ministere vor fi tăiate 5% din posturi. Cele mai multe, de la Finanţe. Iar de la ministerul de Externe dispar doar zece locuri din schema de personal.